TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Scrisori către Mihai CV-RZP-SCRICM-14-N-001
Vezi
galerie

Scrisori către Mihai

de Răzvan Petrescu

Titlu apărut în colecția Byblos la Curtea Veche

Id: #238881

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Un al doilea lucru pe care-l păstrez în comun cu tînărul de-acum 36 de ani este miopia. Stare degenerativă progresivă care a dus la un alt fel de a privi lumea, de a scrie, de a dormi, de a visa. Nici nu mai mănînc cu degetele ca-n 1980. Nu deger de frig şi nu rămîn pe întuneric cînd dau examene, chiar dacă nu mai dau. Am ajuns putred de bogat, faimos şi blond, s-au schimbat toate, a venit iarna. Dacă observi ceva tulburător de vital cînd îmbătrîneşti e că nu te mai interesează aproape nimic, doar îți iubeşti patria, mai precis vietățile care sar prin ea, şi aştepți să mori aşa, pe-o parte. În Franța.” – Răzvan Petrescu

extinde
 

Detalii produs

Autor: Răzvan Petrescu

Coperta de: Némethi András Barna

Data apariției: noiembrie 2014

ISBN: 978-606-588-777-0

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 144

Limbă: Română

Dimensiuni: 13,5x19 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Curtea Veche

Teme: prietenie, Jocuri video

 

Din blogul Cartepedia

Vlad Zver Vlad Zver

,,Când îți curge prin vene talentul de scriitor, până și banalele epistole către un prieten se citesc cu plăcere. Răzvan Petrescu este bântuit de demonul scriiturii așa cum tânărul Werther era bântuit......“

citește mai mult
 

Opinii editoriale

În literatura română există puține scrisori între prieteni aşa pline de dragoste. Le-am citit ca pe nişte obiecte literare stranii, ca pe nişte relicve în care erau încrustate fapte stilistice din viitor. Pentru că mi-a fost destul de limpede, încă de la primele rînduri, că toată literatura lui Răzvan Petrescu a ieşit din aceste plicuri trimise peste hotare pe cînd era încă student. Are dreptate să spună, în Nota autorului, că „tînărul acela de 23 de ani nu mai există“, dar trăsăturile aceluia au rămas imprimate în scrisul său aşa cum se regăsesc pe propriul chip.

Marius Chivu

Scrisorile publicate aici mi-au fost trimise între 1980 şi 1984. Cititorul va înțelege că Răzvan Petrescu nu minte (nici acum şi nici atunci), nu trişează: el face literatură inconştient, „ca găina ouă“. Nu există trucuri, şiretlicuri. Epistolele au fost scrise pentru a fi citite cel mult de mine, în cazul în care ar fi ajuns în Franța.

Şi se va descoperi că Răzvan Petrescu nu este un disperat recent, de cafenea literară. Este vorba de un om profund nefericit, dintr-o lume absurdă. Fiecare scrisoare e un lucru definitiv, ca şi cum ar fi ultima.

Michel Simion
Răzvan Petrescu
Răzvan Petrescu
Autor

Răzvan Petrescu a urmat cursurile Școlii generale nr. 86 în paralel cu Școala de...

vezi autor