TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Cronica vieții care trece HF-FEP-CROVCT-14-N-001
Cronica vieții care trece
Vezi
galerie

Cronica vieții care trece

de Fernando Pessoa

Titlu apărut în colecția Seria de autor Fernando Pessoa la Humanitas Fiction

Id: #234808

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

„Nu mă împac cu ideea să scriu; aş vrea să-ţi vorbesc, să te am mereu lângă mine, nu să fie nevoie să-ţi trimit scrisori. Scrisorile sunt semne de despărţire   semne, cel puţin, ale nevoii de a le scrie, ale faptului că ne aflăm departe unul de altul. Să nu te mire un anume laconism în scrisorile mele. Scrisorile sunt pentru persoanele cu care nu mai avem interes să vorbim: acelora le scriu cu dragă inimă. Mamei, de exemplu, nu i-am scris niciodată cu dragă inimă, tocmai pentru că ţin mult la ea. Vreau să simţi asta, să ştii că eu simt şi gândesc aşa în această privinţă, ca să nu mă socoteşti sec, rece, indiferent. Nu sunt aşa, bebeluşul meu micuţ, pernuţa mea roz pentru a prinde de ea sărutări (ce mare prostie!). Îţi trimit o mică păpuşă chinezească.(Din scrisoarea lui Fernando Pessoa către Ophélia Queiroz datată 23 martie 1920)


„Arta înseamnă a te eschiva să acţionezi sau să trăieşti. Arta este expresia intelectuală a emoţiei, altceva decât viaţa, care este expresia volitivă a emoţiei. Ceea ce nu avem, sau nu îndrăznim, sau nu obţinem, putem să avem în vis, iar din acest vis se alcătuieşte arta. Altfel emoţia este atât de puternică încât, chiar dacă reuşim să o reducem la acţiune, acţiunea la care se reduce ea nu o satisface; din emoţia ce rămâne, şi care în viaţă devenise inexpresivă, se alcătuieşte opera de artă. Astfel există două tipuri de artişti: cel care exprimă ceea ce nu are şi cel care exprimă ceea ce îi rămâne din ceea ce are.

Á[lvaro] de C[ampos] sau pentru Cartea neliniştirii (sau pentru orice altceva).”

Text dactilografiat găsit deasupra teancurilor de documente din cufărul lui Pessoa, artă poetică majoră, cu ambivalenţa paternităţii şi a destinaţiei sale subliniată ca atare de autor.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Fernando Pessoa

Ediţie îngrijită de: Dinu Flămând

Traducător: Dinu Flămând, Micaela Ghiţescu

Data apariției: mai 2014

ISBN: 978-973-689-739-9

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 376

Limbă: Română

Dimensiuni: 14,5x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas Fiction

Teme: iubire

 

Din blogul Cartepedia

Vlad Zver Vlad Zver

,,Nu de lirism, nu de poezie, nici măcar de sensibilitate de vreun fel anume. Cursuri serioase, agresive, riguroase, de argumentare, de întoarcere a societăţii pe toate părţile, din care rişti să ieşi c......“

citește mai mult
Cartepedia Cartepedia

,,Opera lui Fernando Pessoa este o apocalipsă a individualităţii. El nu este un autor, ci o literatură. Parazitată de mai mai mulți scriitori – heteronimii săi, persoana sa reală devine o umbră. Transfe......“

citește mai mult
Cartepedia Cartepedia

,,Opera lui Fernando Pessoa este o apocalipsă a individualităţii. El nu este un autor, ci o literatură. Parazitată de mai mai mulți scriitori – heteronimii săi, persoana sa reală devine o umbră. Transfe......“

citește mai mult
 

Opinii editoriale

„Nicicând Fernando Pessoa nu e mai absent din sine, din alții şi din lume decât în aceste scrisori către Ophélia care au în fundal spectrul oraşului Lisabona, atât de viu pe din afară şi atât de ireal pe dinlăuntru, conținându-l şi pe Poet, care se pretează la cel mai serios joc ca şi cum ar fi fost un extraterestru față de el însuşi. Toți cititorii cunosc, fiindcă el nu le-a impus-o, lumea lui de irealitate visată, în care el s-a refugiat de la bun început pentru a putea suporta insuportabila realitate căreia îi spunem Viață.”

Eduardo Lourenço

„Fernando Pessoa a fost şi unul dintre spiritele cele mai contrariante ale epocii sale, iar această permanentă dinamitare a banalităţii, a ideilor convenţionale curente, a locurilor comune şi a prejudecăţilor, în situaţii în care devenea evidentă şi plăcerea lui de a provoca, de a intriga, este tot un aspect particular al multiplicării sale în cele peste o sută de ipostaze de autori, mesagerii unei revoluţii spirituale pe care el o dorea imperial.”

Dinu Flămând
Fernando Pessoa
Fernando Pessoa
Autor

Fernando Pessoa este unul dintre cei mai reprezentativi poeţi ai secolului XX. N...

vezi autor
Dinu Flămând
Dinu Flămând
Ediţie îngrijită de, traducător

Dinu Flămând (n. 24 iunie 1947, Susenii Bârgăului, judeţul Bistriţa-Năsăud) este...

vezi autor