TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Mitologie insulară

Andreea Păstârnac
 ”Eseurile Andreei Păstârnac reprezintă o reevaluare și o elaborare a câtorva teme mitologice cipriote în relația...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-606-664-279-8
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

Mitologie insulară

MAI MULTE DESPRE CARTE

 ”Eseurile Andreei Păstârnac reprezintă o reevaluare și o elaborare a câtorva teme mitologice cipriote în relația lor cu surse mitologice din afara insulei, care au alimentat discursurile păstrate în insulă. Abordarea temelor mitologice este făcută într-un limbaj modern, dar fără a apela la un aparat intelectual reductiv, într-o manieră care amintește de proiectul lui Roberto Calasso. Teza autoarei este că migrația temelor mitologice a fost însoțită și de adaptarea motivelor rituale din surse din afara Ciprului.

Datorită locului median al insulei, în aproprierea Greciei continentale la nord și al Orientului Apropriat la est, au avut loc interacțiuni interesante, care sunt specifice localităților cipriote. Deși mitologiile antice în zonele menționate au avut și surse comune, cum susțin câțiva cercetători, în special Cyrus Gordon, în cazurile aduse în discuție în eseurile prezente se poate vorbi, mai curând, de interferențe speciale care au modificat temele anterior, după cum insistă autoarea. Exemplul cel mai evident este cariera zeului Melqart, care a ajuns din Tyr, iar funcțiile lui au fost modificate din cauza interferențelor cu Hercule, cu atributele căruia imaginea lui Melqart a fost îmbogățită, într-un proces sintetic interesant. Din alt punct de vedere, acest zeu a fost opozabil în scrierile biblice.

Materialul mitologic este prezentat cu rigoare academică, bazată pe surse scrise și date arheologice adecvate, dar și într-un stil foarte accesibil și atractiv, care transformă lectura într-o experiență plăcută și instructivă. O carte care este recomandată cititorilor curioși de avatarurile temelor din mitologia clasică în regiunile de interacțiune cu alte culturi.”

Moshe Idel, Universitatea Ebraică din Ierusalim

Autor: Andreea Păstârnac
Coperta de: Aurelia Stoie Mărginean
Data apariției: 2014
Editura: Tracus Arte
Pagini: 128
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
eseu, Cipru, mitologie

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus