TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Poezia românească. Antologie de texte comentate şi aprecieri critice

Cezar Boghici, Dinu Gabriel, Florin Şindrilaru
Colecții/Serii: Compact
Prezenta lucrare constituie o ampla antologie de texte comentate din poezia romaneasca, de la inceputurile ei si pana in prezent. Gandita ca un...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-47-0434-7
Dimensiuni: 14,5x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

Poezia românească. Antologie de texte comentate şi aprecieri critice

MAI MULTE DESPRE CARTE

Prezenta lucrare constituie o ampla antologie de texte comentate din poezia romaneasca, de la inceputurile ei si pana in prezent. Gandita ca un indrumar pentru cei ce studiaza literatura in liceu - clasele IX-XII - si au de sustinut examenul de bacalaureat si, eventual, de admitere intr-o facultate cu specific filologic, cartea a fost elaborata intr-o maniera superior didactica, imbinand mijloacele analizei aplicate pe text cu acelea ale eseului critic. Criteriile de antologare au fost cele recomandate de programa scolara (accesibilitate, atractivitate, valoare, varietatea autorilor si textelor), dar s-au avut in vedere si propunerile manualelor existente in uz. Astfel, din dorinta de a fi un instrument de lucru util tuturor elevilor, antologia cuprinde, cu foarte putine si neinsemnate exceptii, toate textele poetice incluse in manualele alternative.
\r\nCriteriul de organizare a materialului e cel cronologic-istoric, ordinea textelor respectand apartenenta la o anumita perioada sau epoca literara. Din perspectiva diacronica, textul liric este privit in contextul epocii sale, in relatie cu ideologia sau curentul literar la care a aderat autorul lui si in ansamblul creatiei respective.
O sectiune aparte este rezervata aprecierilor critice. Ne-am orientat spre texte cat mai clare, cat mai concise, mai sugestive si mai usor de patruns, apartinand unor prestigiosi istorici si exegeti ai fenomenului literar. Ele sunt oferite doar ca repere de valorizare si receptare a operei, punand la dispozitia elevilor modele de analiza, sugestii de lectura, fara a exclude insa judecata proprie, originalitatea.

Autor: Cezar Boghici, Dinu Gabriel, Florin Şindrilaru
Data apariției: 2008
Editura: Paralela 45
Pagini: 488
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
dicţionar, enciclopedie, antologie, literatură română, poezie, aprecieri critice, modele de analiză

Opinia cititorilor