TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Noi şi Icoana

Sorin Dumitrescu
Din câte ştiu, o carte de iconologie practică lipseşte peste tot. Cele puţine care mi-au căzut în mână mi s-au părut prea...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 9789731830193
Dimensiuni: 19x24 cm
Tip copertă: Hardcover

Noi şi Icoana

MAI MULTE DESPRE CARTE

Din câte ştiu, o carte de iconologie practică lipseşte peste tot. Cele puţine care mi-au căzut în mână mi s-au părut prea teoretice şi incapabile să scoată de sub obrocul sfintelor imagini dumnezeiasca lumină a înţelesurilor teologice. Prea des se uită că icoanele şi iconologiile lor au luat fiinţă în epoca patristică, ceea ce dovedeşte că Duhului Sfânt i-a plăcut să le ţeasă trupul de har împreună cu Sfinţii Părinţi ai Bisericii. De aceea icoana are dublă genealogie pnevmatică şi patristică. La Părinţi se ajunge prin icoană; nu există altă cale mai directă şi mai adevărată. Cu timpul icoana a devenit excesiv solemnă şi aferată canonic, distanţându-se oarecum de măreţia tonică şi destinsă a doctrinei Sfinţilor Părinţi, de ştiinţa veselă (le gai savoir) care caracterizează credinţa dreptmăritoare.

Captivantă prin ingeniozitatea investigaţiei teologice şi prin numărul impresionant de imagini aduse în sprijin, lucrarea se distinge înainte de toate prin oportunitate: oportunitate formativă, teologică şi oportunitate „artistică”, practică, mai ales în situaţia în care veşmântul liturgic al bisericilor a ajuns să fie mânjit adesea de lipsa de vocaţie a ctitorilor şi de ignoranţa doctrinară a iconarilor.

Autor: Sorin Dumitrescu
Fotograf: Marius Caraman, Sorin Dumitrescu
Data apariției: 2010
Pagini: 716
Limba: Română
Hârtie: Lux
Cuvinte cheie:
pictură, biserică, icoane, ortodoxism, iconologie, înţelesuri

Opinia cititorilor