TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Art Deco sau modernismul bine temperat / Art Deco or the Well-Tempered Modernism

Mihaela Criticos
Lucrarea propune un nou tip de lectură a fenomenului Art Deco, privit ca ipostază temperată a modernismului, precum şi o investigare...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-1872-03-2
Dimensiuni: 22x30 cm
Tip copertă: Paperback brosat

Art Deco sau modernismul bine temperat / Art Deco or the Well-Tempered Modernism

MAI MULTE DESPRE CARTE

Lucrarea propune un nou tip de lectură a fenomenului Art Deco, privit ca ipostază temperată a modernismului, precum şi o investigare sistematică a manifestărilor sale arhitecturale - pentru care încă nu există o monografie completă, cu includerea unor aporturi „marginale” edificatoare pentru imaginea de ansamblu (în special aportul României). 
Estetica Art Deco, expresie fidelă a anilor 1920-1930, apare ca un complex de tendinţe eclectice care, într-un spirit hedonist şi ludic, îşi pune amprenta asupra întregului cadru al existenţei umane, de la producţia curentă în materie de arhitectură şi decoraţie de interior la designul industrial, artele spectacolului şi grafica publicitară.
Reevaluarea fenomenului Art Deco, considerat mult timp ca minor sau chiar ignorat, este emblematică pentru efortul postmodern de lărgire a noţiunii elitiste de cultură - care se rezuma strict la reperele ilustre - şi, în ansamblu, de recuperare a valorilor „slabe”, respinse de radicalismul modernist, dar care formează nuanţele, semitonurile şi detaliile absolut necesare pentru o înţelegere complexă a realităţii.
În România, literatura de specialitate s-a preocupat prea puţin de această temă, care rămâne aproape necunoscută publicului larg şi prea puţin familiară specialiştilor, în special în privinţa arhitecturii, care, paradoxal, oferă studiului un material abundent şi valoros. Ca atare, patrimoniul arhitectural românesc de factură Art Deco, al cărui aport de identitate culturală este semnificativ, se vede în continuare desconsiderat, agresat sau chiar distrus.

Autor: Mihaela Criticos
Data apariției: 2010
Editura: Simetria
Pagini: 276
Limba: Engleză, Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
arhitectură, art deco, artă, modernism, manifestări, identitate culturală
Locuri în topurile Cartepedia

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus