TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Sfârşitul reglementării şi ultimul reglementator CV-LUC-SFRIUR-13-P-001
Vezi
galerie

Sfârşitul reglementării şi ultimul reglementator

de Lucian Croitoru

Titlu apărut în colecția Profit la Curtea Veche

Id: #208269

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Lucian Croitoru este doctor în economie, activează ca profesor de macroeconomie internaţională în cadrul ASE şi a fost consultant pentru diverse instituţii româneşti şi internaţionale.

 

A lucrat în Departamentul pentru Reformă Economică al Guvernului României şi în Ministerul de Finanţe. Vreme de 4 ani, a fost reprezentantul României la FMI (Washington). În 2009, a fost nominalizat candidat la funcţia de prim-ministru.

 

Începând din iulie 2007, este consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului BNR, funcţie pe care a mai îndeplinit-o între octombrie 1998 şi august 2003.

 

Această carte nu neagă nevoia de reglementare în sectorul financiar sau în alte sectoare. Ea doar atrage atenţia că, pentru a conduce la rezultatele dorite, reglementarea trebuie să fie compatibilă cu natura umană. Natura umană ne spune cu precizie unde trebuie să fie poziţionată reglementarea. Din dorinţa omului de a fi respectat rezultă că reglementarea este strict necesară pentru a asigura următoarele obiective: transparenţa acţiunilor, reflectarea corectă a operaţiilor în contabilitate și combaterea fraudei (ultima, înţeleasă în sensul larg al cuvântului, pentru a cuprinde și acele acţiuni care încalcă dreptul la liberă alegere).

 

Dorinţa, raţiunea și thymos-ul corect interpretate arată că reglementarea care asigură atingerea acestor obiective este cea optimă. O reglementare insuficientă pentru realizarea obiectivelor menţionate sau una excesivă alterează semnificativ libertatea de alegere și îi determină pe agenţii economici să lupte pentru eliminarea ei pe cale democratică. Această luptă arată că reglementarea de tip „comandă și control“ nu e sustenabilă. Natura umană ne informează că are nevoie de un mod de a reglementa care să prezerve libertatea de alegere. În sfârșit, ideea noastă este că dorinţa, raţiunea și thymos-ul modelează reglementarea, astfel încât, pe termen lung, aceasta să se îndrepte cu necesitate către optimul său.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Lucian Croitoru

Data apariției: 2013

ISBN: 978-606-588-548-6

Copertă: Paperback

Număr pagini: 160

Limbă: Română

Dimensiuni: 15,5x24,4 cm

Hârtie: 120g/m

Editura: Curtea Veche

Teme: succes

Lucian Croitoru
Lucian Croitoru
Autor

Lucian Croitoru s-a născut în 1957, la Otopeni. A absolvit în 1982 cursurile Fac...

vezi autor