TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Marea divergenţă. China, Europa şi naşterea economiei mondiale moderne PO-KEP-MDCEIN-12-N-001
Marea divergenţă. China, Europa şi naşterea economiei mondiale moderne
Vezi
galerie

Marea divergenţă. China, Europa şi naşterea economiei mondiale moderne

de Kenneth Pomeranz

Titlu apărut în colecția Historia la Polirom

Id: #204690

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Contribuție esențială la istoria lumii moderne, volumul a fost distins cu John K. Fairbank Prize în East Asian History (2000) și cu premiul pentru cea mai bună carte a anului 2001 oferit de World History Association.

De ce doar în nord-vestul Europei a început o dezvoltare industrială susținutăîn ciuda faptului  pînă spre jumătatea secolului al XVIII-lea a existat o surprinzătoare similitudine de dezvoltare între Europa și estul Asiei? În secolul al XIX-lea, divergență Europei față de restul Lumii Vechi s-a datorat în mare parte zăcămintelor de cărbune, ceea ce a favorizat dezvoltarea industriilor mari consumatoare de combustibil. Pe de altă parte, anumite conjuncturi globale au transformat Americile într-o sursă de produse primare și au permis astfel Europei de Nord-Vest  înregistreze o creștere spectaculoasă a populației se specializeze și mai mult în manufacturi și  folosească forță de muncă implicată anterior în agricultură. Kenneth Pomeranz urmărește întreagă istorie modernăfăcînd paralele interesante între Europa și estul Asiei (de la populație și acumularea de capital la investiții, consum și tehnologie) și oferind explicații argumentate și atractive prin exemplele invocate pentru dezvoltarea europeană

extinde
 

Detalii produs

Autor: Kenneth Pomeranz

Traducător: Paul Aneci, Gabriela Petrilă

Data apariției: 2012

Titlu original: The Great Divergence: China, Europe and the Making of the Modern World Economy

ISBN: 978-973-46-2533-8

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 368

Limbă: Română

Dimensiuni: 16x23,5 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

 

Opinii editoriale

"Marea divergenta e o analiza extrem de serioasa si amanuntita, contabilizeaza si contracareaza argumente ale cercetatorilor de-a lungul vremii, aduce ipoteze noi, incercind sa mai taie din avintul narcisist al istoricilor occidentali. Pomeranz nu are nici o pofta sa ridice monumente Vestului, pune din start in fata avantajul suprem al descoperirii Lumii Noi, al colonizarii si exploatarii brutale a noilor teritorii, ca argument suprem in batalia Est-Vest si demitizeaza apoi avantaje „institutionale” sau „de civilizatie” care nu au fost asa de importante cum sint ele prezentate de istorici occidentali in ultimul veac."

28 mai 2012, BookMag.ro - Costi Rogozanu

"Marea divergenta a lui Kenneth Pomeranz, provocatoare si celebra pentru felul cum plaseaza ascensiunea Vestului fata de China de-abia dupa Revolutia Industriala si in conexiune cu factori conjuncturali – aproape in intregime economici –, contestind deci importanta acumularilor europene anterioare, medievale si premoderne, mai ales politice si culturale (o alta formulare, circumspecta si mai putin ideologica, a tezei lui Andre Gunder Frank din ReOrient, 1998)."

15 februarie 2013, Observator cultural, nr 661 - Victor Rizescu

"Marea divergenta ofera o abordare noua a uneia dintre intrebarile clasice din domeniul istoriei: de ce doar in nord-vestul Europei a inceput o dezvoltare industriala sustinuta, in ciuda unor similaritati surprinzatoare intre anumite zone avansate din Europa si din Asia de Est? (…) Pomeranz afirma ca in secolul al XIX-lea divergenta Europei fata de restul Lumii Vechi s-a datorat in mare parte localizarii zacamintelor de carbune, care a inlocuit lemnul. (…) O alta diferenta cruciala pe care o observa el are legatura cu comertul. Anumite conjuncturi globale au transformat Americile intr-o sursa de produse primare de care avea nevoie Europa mai importanta decit orice periferie asiatica. Aceasta a permis Europei de Nord-Vest sa inregistreze o crestere spectaculoasa a populatiei, sa se specializeze si mai mult in manufacturi si sa foloseasca mina de lucru implicata anterior in agricultura, recurgind mai degraba la cresterea importurilor in loc sa isi maximizeze recoltele."

13 aprilie 2012, Ziarul de Duminică, nr. 15 - Stelian Ţurlea