Zece cărți de Stephen King care îți vor da fiori

Cartepedia
Cartepedia 30 Octombrie, 2020
5
Zece cărți de Stephen King care îți vor da fiori

Ești în căutarea unor cărți de Stephen King și nu știi de unde să începi? Ce zici de cărțile acelea care îți vor da fiori, care te vor face să mergi cu teamă la somn și care mai mult ca sigur îți vor induce coșmaruri?

Dacă și tu ești fan al genului horror, ai ajuns unde trebuie fiindcă în continuare îți vom prezenta 10 dintre cele mai bune (și cele mai scary) romane ale autorului. 

10 cărți de Stephen King care îți vor da fiori

Străinul 

Străinul debutează cu o crimă macabră și o investigație demnă de o echipă de minți sclipitoare. Un băiețel de 11 ani este găsit mort într-un parc, iar martorii și probele găsite îl indică pe Terry Maitland drept făptaș.

Terry este antrenor de baseball, profesor de engleză, soț și tată a două fete. Este arestat pentru uciderea băiețelului și cazul pare închis în timp record. Lucrurile se schimbă în momentul în care apar noi indicii, iar tensiunea crește. Întreaga comunitate este terifiată. Să fie oare Terry Maitland nevinovat sau poartă de fapt o mască?

O să îți placă romanul acesta dacă îți plac poveștile complicate, răsturnările de situație și detaliile tulburătoare imaginate de maestrul genului horror, Stephen King. 

Străinul este în curs de ecranizare pe HBO, avându-l în prim plan pe actorul Ben Mendelsohn.

Institutul

Primăvara anului 2020 a fost marcată de traducerea mult așteptatului roman Institutul. Romanul a devenit bestseller New York Time și a urcat rapid în topul preferințelor cititorilor.

Acțiunea are loc în suburbiile orașului Minneapolis, unde Luke Ellis și părinții săi locuiesc într-o casă liniștită. Într-o seară, părinții lui Luke sunt uciși, iar el este aruncat într-o mașină.

Lucrurile se petrec atât de repede încât pare că au trecut doar două minute. Luke se trezește într-o cameră fără ferestre. Se află într-un institut unde sunt ținuți și alți copii, care au ajuns acolo în aceleași circumstanțe bizare.

Copiii din institut au talente speciale, ceea ce înseamnă că și Luke are anumite aptitudini de care nu știe? Romanul continuă cu tentativa lui Luke de a scăpa, însă un lucru e cert: nimeni nu a reușit vreodată să scape din institut. 

Salem’s Lot

Salem’s Lot este gazda uneia dintre cele mai înfricoșătoare povești create de regele romanelor horror. Romanul are în prim plan orașul Jersalem’s Lot, cunoscut și sub denumirea de Salem’s Lot, locul în care un scriitor descoperă lucruri înfiorătoare.

Particularitatea acestui roman este reprezentată de prezența vampirilor, creaturi care nu apar deseori în universul Stephen King. Vampirii sunt și sursa legendelor din oraș, dar și o posibilă sursă de inspirație pentru scriitor, protagonistul Ben Mears. 

Ben realizează că legendele au un sâmbure de adevăr în momentul în care doi băieți intră în pădure și doar unul singur se întoarce în viață. Romanul devine astfel o cursă palpitantă, mânată de dorința de a afla ce se petrece de fapt când se lasă întunericul în acest orășel straniu.

Cimitirul animalelor

Îți plac animalele? Și locuitorilor din Ludlow, Maine, le plac. În fapt, își iubesc atât de mult animalele încât le-au creat un cimitir propriu, un loc unde sufletele lor să se odihnească, dar cu intenția reală de a-i readuce la viață pe prietenii necuvântători…te-ai speriat deja?

Doctorul Louise Creed se mută alături de familia sa în orășelul unde doar camioanele care trec în viteză perturbă liniștea ce domină în zonă. Tot aceste camioane se fac vinovate și de uciderea a multor animale de companie, motiv pentru care cimitirul animalelor este plin.

După o vizită în cimitir alături de vecinul său, Louis este acaparat de coșmaruri oribile, viziuni ciudate și promisiuni imposibile care îi dau viața peste cap. Urmează o luptă acerbă între real și ireal, viață și moarte, firesc și nefiresc, o luptă care te va face să dai paginile cu sufletul la gură.

Cimitirul animalelor a fost ecranizat de două ori, prima oară în anul 1989 și apoi în 2019. 

Shining

Se întâmplă lucruri stranii în hotelul Overlook. O forță monstruoasă strălucește și își desăvârșește mânia odată cu apariția lui Jack Torrance. Cel mai afectat nu este Jack, ci fiul său Danny, băiețelul de doar cinci ani care ascunde un dar unic.

Destinul familiei lui Jack Torrance este unul tragic, însă povestea a fascinat milioane de cititori. Popularitatea romanului a explodat odată cu ecranizarea din 1980, cu Jack Nicholson ca protagonist.

Doctor Sleep

Doctor Sleep este continuarea romanului Shining, iar fantomele care bântuie hotelul Overlook s-au întors. Dan Torrance petrece decenii întregi încercând să scape de amintirile din copilărie, o perioadă întunecată de dependențele tatălui și de disperarea sa de copil obligat să trăiască un coșmar zi de zi.

Dan este stabilit acum în New Hampshire și lucrează la un azil de bătrâni. Aici o întâlnește pe Abra Stone, care se pare că are același dar ca și el, doar că mai puternic. Demonii trecutului revin și astfel începe lupta pentru supraviețuire.

Doctor Sleep a fost și el ecranizat în 2019, iar protagonist este actorul Ewan McGregor.

IT

IT este probabil cel mai popular titlu al autorului. O adevărată odisee a terorii care se întinde pe zeci de ani și peste 700 de pagini. Un roman care a înfricoșat generații și a cărui ecranizare continuă și în zilele noastre, fiind readaptată și astfel dusă mai departe povestea înfiorătorului clovn Pennywise. 

Orașul bântuit, cunoscut pentru majoritatea drept IT, prezintă povestea orășelului Derry din Maine, unde se petrec lucruri cu adevărat înspăimântătoare. Un grup de șapte adolescenți se confruntă cu ororile acestui oraș și fiecare trece prin experiențe terifiante. 

La 28 de ani distanță, capitolul horror al vieții lor se redeschide și sunt nevoiți să se confrunte din nou cu monstrul mascat în clovn care bântuie orașul și răpește copii, ademenindu-i cu baloane roșii. 

Întregul roman este un roller coaster de întâmplări și nu recomandăm să îl citești cu lumina stinsă. Iar dacă ai fobie de clovni, cel mai probabil ar trebui să te gândești de două ori înainte de a-l citi. 

IT a fost ecranizat de două ori, prima oară în 1990,  apoi în 2017, urmând ca doi ani mai târziu să apară și partea a doua a poveștii, în care copiii sunt deja adulți și se confruntă din nou cu clovn-ul care le-a marcat copilăria.

Jocul lui Gerald

Jocul lui Gerald este un roman horror ușor de citit și cu o poveste nu foarte alambicată, însă nu se îndepărtează de canoanele înfricoșătoare ale autorului. Spre deosebire de celelalte romane ale sale, Stephen King a ales ca de data aceasta să introducă puține personaje, iar acțiunea să se desfășoare exclusiv în interiorul unei cabane. 

Jessie și Gerald sunt un cuplu căsătorit care decide să petreacă o perioadă în cabana lor izolată de lume. Ceea ce pornise ca o escapadă amoroasă se transformă rapid într-o experiență de coșmar, deoarece Gerald moare, iar Jessie rămâne blocată în cabană. Aceasta este legată de pat, iar venirea nopții o înspăimântă. 

Ce poate fi mai rău? Ca acea cabană să fie într-adevăr izolată de lume și să nu o salveze nimeni, ori cabana aceea să fie de fapt o invitație deschisă către toate creaturile ciudate ale pădurii? 

Cartea a fost ecranizată de Netflix în anul 2017 și îi are în distribuție pe actorii: Carla Gugino, Bruce Greenwood și Carel Struycken.

Misery

Misery este mai mult decât un roman horror. Povestea este despre scriitorul de succes, Paul Sheldon, transformându-se astăzi într-o carte despre cărți, spre deliciul cititorilor de pretutindeni.

Paul tocmai scăpase de Mistery, protagonista scrierilor sale, însă după ce suferă un accident de mașină realizează că nu o poate ucide. Imobilizat la pat, acesta este îngrijit de Annie Wilkies, o fană înfocată a romanelor de dragoste scrise de Paul și căreia nu îi place ce s-a întâmplat cu Misery la final. 

Annie îi cere scriitorului să o readucă la viață pe Misery și astfel începe reabilitarea personajului prin scrierea unui nou roman,. Sub stricta supraveghere a lui Annie, scriitorul devine prizonierul propriei creații. 

Misery a fost ecranizat în anual 1990 și îi are ca protagoniști pe actorii Kathy Bates și James Caan. 

Carrie

Cine nu și-ar dori să aibă succes încă de la primul roman? Ei bine, Stephen King a reușit, iar Carrie este numele romanului care l-a transformat într-un autor consacrat al genului horror.

Carrie este o tânără timidă, care află ce schimbări se petrec în corpul ei în momentul în care ajunge la pubertate, însă întreaga experiență este una horror. Crescută de o mamă extrem de strictă, Carrie tânjește să fie acceptată și considerată normală de către cei din jur.

Nu durează mult până ce Carrie află că are abilități telekinetice, iar când colegii ei decid să îi facă o farsă lucrurile nu merg prea bine și puterile ei se dezlănțuiesc într-un masacru inimaginabil.

Romanul Carrie s-a bucurat și de două ecranizări, prima fiind în anul 1976, iar cea de-a doua în 2013.

 

Ție ce cărți de Stephen King ți-au dat fiori?

Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram