Wabi-Sabi pentru artiști, designeri, poeți și filosofi

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 08 Ianuarie, 2020
1982

Despre conceptul de Wabi-Sabi am aflat prima dată prin intermediul romanului Wabi-Sabi al scriitorului portughez Francesc Miralles. Încă de atunci am înțeles că este vorba despre un fel de a vedea lucrurile, tipic extrem-oriental, ce se definește prin elogiul adus imperfecțiunii, efemerității, și a tot ceea ce este schimbător în lume, de la fenomenele cosmice la micile detalii din viața de zi cu zi. 

Citind cartea lui Leonard Koren, am descoperit că Wabi-Sabi este ceva mai mult decât un mod de a te raporta la lucruri, este chiar un mod de viață, un mod de a înțelege lumea în ansamblu și de a te adapta mai ușor la schimbările iminente. De asemenea am fost plăcut surprins să aflu că acest concept are o istorie veche de câteva sute de ani, că inițial se aplica strict la arta ceaiului, că ușor, ușor a reușit să fie îmbrățișat în toate domeniile de interes ale vieții de zi cu zi din Japonia și faptul că astăzi este un concept foarte apreciat în toate formele de artă, în cultură, și chiar în design. De asemenea am înțeles că Wabi-Sabi vizează și o serie de valori spirituale, ce pot fi reduse la ideea că adevărata măreție nu vine decât din modestie; că el poate fi înțeles și ca un sistem moral, bazat pe înlăturarea a tot ceea ce este de prisos în viață, pe concentrarea asupra esențialului și pe ignorarea oricărei forme de ierarhie, nu în sensul unei viziuni anarhiste ci în sensul unei egalități generale. 

De bună seamă că Wabi-Sabi, fiind un concept specific japonez, nu poate fi pe deplin înțeles de către europeni. Dar cred că nu ar strica să reflecteze și aceștia asupra valorilor propuse de acest concept și chiar să împrumute măcar o parte dintre acestea.

Wabi-sabi pentru artiști, designeri, poeți și filosofi
Wabi-sabi pentru artiști, designeri, poeți și filosofi
Leonard Koren
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram