Trei cărți pentru dezvoltare personală

Cartepedia
Cartepedia 02 Noiembrie, 2020
5
Trei cărți pentru dezvoltare personală

Când e vorba de cărți pentru dezvoltare personală, putem spune că interesul pentru acestea crește de la o zi la alta. Se poate observa o creștere exponențială a conversațiilor pe acest subiect, cât și în vânzarea titlurilor care abordează teme precum relațiile interumane, dezvoltarea abilităților de comunicare și depășirea limitelor prin învățare.

Astfel de cărți sunt extrem de populare deoarece se adresează unei categorii mari de public, fiind potrivite multor segmente de vârstă, dar cel mai important, datorită faptului că pot fi recitite pentru aprofundarea noțiunilor prezentate. 

De ce citesc oamenii cărți pentru dezvoltare personală?

Încă de mici suntem învățați că trebuie să studiem, să ne dezvoltăm și să ne maturizăm, iar cărțile sunt cea mai bună resursă de relaxare și informare.

De-a lungul timpului, ne-am obișnuit cu ideea că pe tot parcursul vieții noastre învățăm, motiv pentru care ne simțim atrași de noțiuni noi, de procese complexe și de deslușirea unor subiecte profunde, precum felul în care funcționează gândirea umană, cum reacționăm la emoții, cum putem obține succesul în carieră și multe alte subiecte aferente.

În realitate, situația este destul de diferită. Deși sunt din ce în ce mai mulți oameni care citesc cărți de dezvoltare personală, adevărul este că de cele mai multe ori, ei știu deja ce trebuie făcut, însă este nevoie de un imbold. Astfel de cărți trebuie lecturate cu pixul în mână, luând notițe și punând în practică tot ceea ce pare relevant și se pliază pe nevoile cititorului.

Sfaturile dintr-o carte de self-development nepuse în practică sunt sfaturi citite fără rost, care vor trece pe lângă cititor și vor fi rapid uitate. De aceea, astfel de cărți sunt publicate într-o formă interactivă, cu diferite spații dedicate notițelor, testelor și jocurilor de efectuat, întocmai pentru ca cititorul să poată pună în practică ceea ce citește.

TOP 3 CĂRȚI PENTRU DEZVOLTARE PERSONALĂ 

Odată cu trecerea anilor, așteptările de la o carte de dezvoltare personală cresc. Dacă în trecut erau populare titlurile care se axau pe arta comunicării eficiente, în prezent vorbim despre cărți care ne ajută să obținem succesul în era digitală, să monetizăm ideile noastre și să cunoaștem culmile succesului în cariera aleasă. 

Cărțile pentru dezvoltare personală sunt dedicate acelor persoane care își doresc să dobândească noi aptitudini, ori să le dezvolte pe cele deja existente. De asemenea, sunt o bună resursă de înțelegere a emoțiilor și a comportamentului personal, dar și al celor din jurul nostru.

Astfel de cărți satisfac nevoia de cunoaștere, dar se diferențiază de celelalte cărți de non-ficțiune prin caracterul practic. Este vital pentru orice cititor ca odată parcursă o carte de dezvoltare personală, aceasta să fie pusă și în practică.

În continuare, îți vom prezenta 3 titluri pe care le recomandăm oricărui cititor:

CĂRȚI PENTRU DEZVOLTARE PERSONALĂ CARE ÎȚI VOR SCHIMBA MODUL DE GÂNDIRE

Gândește ca un călugăr

Dacă nu știi de unde să începi, îți recomandăm o carte ușor de lecturat, scrisă într-un limbaj accesibil și cu exemple concrete.

Gândește ca un călugăr este o carte lansată în toamna anului 2020, scrisă de Jay Shetty, povestitor, superstar social media, podcaster și fost călugăr. Jay provine dintr-o familie în care singurele drumuri în carieră duc către avocatură, medicină sau o mare dezamăgire. A ales ultima cale, devenind călugăr, însă nici aceasta nu a fost menirea sa.

Întors la casa părintească din Londra, Jay devine coach pentru bunăstare, ajutându-și astfel foștii colegi de școală să scape de stres. 

Cartea se adresează persoanelor care își doresc să își seteze un mindset de voie bune și să nu se lase niciodată pradă burnout-ului. Citind această carte, vei afla răspunsurile la întrebări precum: 

• De ce negativismul este contagios?

• Cum să îți controlezi tendința de a gândi prea mult?

• De ce comparațiile omoară dragostea?

• Cum să îți folosești frica?

• De ce nu poți găsi fericirea atunci când o cauți?

• Cum să ai câte ceva de învățat de la toți cei pe care îi întâlnești?

• De ce nu ești același lucru cu gândurile tale?

• Cum să îți găsești scopul?

• De ce bunătatea este crucială pentru succes?

Și multe altele…

Atomic Habits. O cale ușoară și eficientă de a-ți forma obiceiuri bune și a scăpa de cele proaste

Am vorbit despre dezvoltare personală, mindset și punerea în aplicare a ceea ce citim. Următoarea carte pe care o recomandăm este un adevărat bestseller de non-ficțiune, care se diferențiază rapid de orice altceva ai mai citit până acum.  

Schimbări mici, rezultate remarcabile.

Atomic Habits ne învață că pentru a reuși să obținem ceea ce ne dorim, trebuie să începem de jos, cu schimbări minore și abia apoi să construim treptat o rutină ideală. În acest fel, autorul ne învață să ne setăm obiective tangibile, care să ne ofere acel boost de încredere pentru a continua.

Ce vei învăța citind această carte?

  • să-ți construiești un sistem pentru a deveni cu 1% mai bun în fiecare zi;
  • să renunți la obiceiurile rele și să le păstrezi pe cele bune;
  • să eviți greșelile comise în general de cei care încearcă să-și schimbe obiceiurile;
  • să-ți faci timp pentru noile obiceiuri (chiar și când viața o ia razna);
  • să-ți concepi un mediu care să favorizeze succesul;
  • să faci schimbări mici, ușoare, care oferă rezultate mari;
  •  să-ți revii atunci când te abați de la drum.

Cele 5 limbaje ale iubirii

Gary Chapman, consilier matrimonial și promotor al educației creștine, a dat startul unui adevărat fenomen odată cu publicarea cărții Cele 5 limbaje ale iubirii. Cartea sa prezintă cazuri reale, chiar din cabinetul său, alături de metode prin care ne putem îmbunătăți relațiile.

Autorul descrie detaliat cele 5 limbaje prin care oamenii iubesc. O astfel de abordare explică de ce anumite persoane simt nevoia să petreacă timp cu cei dragi, în timp ce altele tânjesc după cadouri sau simple cuvinte de apreciere.

Suntem diferiți, însă cine ar fi crezut că felul în care iubim este atât de divizat? Citind această carte, veți dobândi cunoștințe despre arta comunicării în cuplu, vă veți dezvolta abilitățile de compasiune și înțelegere și cel mai important, veți afla ce limbaj al iubirii aveți.

 

V-am făcut curioși? Voi ce cărți de dezvoltare personală aveți pe lista de must-read?

Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram