Sumki

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 15 Octombrie, 2019
1982

Într-o singură zi, Sumki, un puști evreu de 11 ani, devine un maestru al schimburilor, dar și al schimbărilor. Mai întâi schimbă bicicleta primită cadou de la unchiul său favorit, cu care era hotărât să ajungă până în inima Africii, la izvorul râului Zambezi și la poalele muntelui Hymalaia, pe un trenuleț electric, printr-un contract încheiat cât se poate de serios, între el și prietenul său, fiu de diplomat. Însă întâlnirea cu unul dintre cei mai răi băieți din cartier va atrage după sine schimbarea (sau mai bine zis cedarea) trenulețului pe un pui de câine-lup, ce va fugi repede înapoi la fostul stăpân. În schimb, găsește o banală ascuțitoare pe care, deși se jură să nu o piardă niciodată, i-o va oferi frumoasei sale colege Esti, de care este îndrăgostit, în schimbul  promisiunii unei iubiri, ce se va dovedi trecătoare, dar intensă. 

Astfel, într-o singură zi, el cunoaște fericirea, euforia, frica, neputința, deznădejdea, mândria și iubirea. Prea multe pentru o singură zi? Destule cât pentru a realiza cu succes trecerea de la copilărie la adolescență. Și pentru a învăța un aspect esențial despre lume: totul se schimbă, totul este trecător. Chiar și sentimentele, chiar și cele mai aprinse visuri. 

Mini-romanul lui Amos Oz, care se citește dintr-o singură respirație, se distinge prin claritatea discursului narativ și prin faptul că autorul îmbracă cu succes haina naratorului pre-adolescent, reușind să creeze o poveste potrivită atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, care nu se vor putea sustrage cu niciun chip cursului firesc al melancoliei, lăsându-se purtați în propria copilărie.

Sumki
Sumki
Amos Oz
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram