Stîrpiți răul de la rădăcină, împușcați copiii

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 13 August, 2014
2545

Băieții lui Kenzaburō Ōe sunt o gașcă speriată, tristă și deseori violentă. Orfani, părăsiți de o societate japoneză aflată în plin război, înjurați și scuipați de țărani, îndrăgostiți de uniformele soldaților și de ideea de erou pe care să ți-l faci iubit – tinerii din roman te duc cu gândul, cum e și firesc, la copiii inocenți și violenți din Împăratul muștelor al lui Golding.

Nevoită să părăsească școala de corecție, gașca de orfani supravegheată de aproape de instructori, militari și privirile pline de ură ale țăranilor se îndreaptă spre munte. Acolo satele sunt mai sigure, relieful neprielnic încercărilor dese și nereușite de evadare, iar țăranii duri, însă poate primitori. Romanul se învârte în jurul a doi frați – prinși în aventurile orfanilor. Drumul dificil spre munte, adăpostirea într-unul dintre puținele sate care acceptă să le dea mâncare și adăpost până se încheie războiul. Apoi izbucnirea molimei, plecarea rapidă, peste noapte, a țăranilor și izolarea satului cu tot cu băieții de la orfelinat și restul cadavrelor închise în case.

Scriitura lui Ōe e ușor de urmărit: realistă, dură, uneori melancolică și apropiată de personajele sale, empatică, însă desenând o poveste liniară, potrivită pentru orice fel de cititor. Cred, în fond, că acesta e marele merit al romanului: o poveste teribilă, plasată la marginea războiului mondial, însă spusă simplu, fără prea multe bijuterii tehnice. Rezultatul? Un aparent roman de aventuri care naște întrebări la fiecare pagină și care te bântuie dimineața, când îți bei cafeau și te gândești la lucrurile importante care ți se întâmplă.

Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram