Sosirea

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 17 Martie, 2018
1982

„Sosirea” este, fără doar și poate, o carte-fenomen, o carte-paradox. Și aceasta pentru că spune o poveste fără să folosească niciun cuvânt. Doar prin imagini. Ceea ce este și mai interesant este faptul că această carte nu se adresează în niciun caz celor cărora nu le place să citească, „cititorilor” comozi, care vânează cărți „soft” pe care să le treacă apoi pe lista de cărți citite, pentru a poza în „intelectuali”. Este, dimpotrivă, o carte pentru cititorii unși cu toate alifiile cuvintelor, o carte ce îl provoacă pe cel ce o deschide să „scrie” el însuși povestea. Și bineînțeles, să o citească în timp real.  

Ce am scris/citit eu pe baza acestor imagini? O poveste despre familie, definită ca amestec omogen de dragoste și sacrificiu (cotidianul scenariu al plecării unuia dintre membrii familiei în străinătate pentru a spori bunăstarea căminului), despre speranță, milă și nu în ultimul rând despre omenie. O poveste desfășurată într-o lume apocaliptică, dar într-o vreme în care oamenii nu mai au nevoie de cuvinte pentru a se exprima, ci doar de suflete. De fapt, cred că tocmai aceasta este adevărata miză a cărții: ideea că oamenii se pot înțelege între ei și folosindu-se numai de imagini, simboluri și comunicare non-verbală în general, fără a mai ține seamă de naționalitate, rasă sau limbă.

 De altfel, fiecare cititor își poate crea propriul lui scenariu pe baza acestor imagini. Cu atât mai mult cu cât universul creat de Shaun Tan este populat cu ființe ireale, culese parcă din Borges și Cortázar, ca să nu mai spun și de noua carte semnată J. K. Rowling, și asezonat cu fructe distorsionate, a la Dali. Altfel spus, un paradis al suprarealiștilor. Și dacă tot am ajuns în zona picturii, cum de altfel era și inevital, discutând despre o poveste zidită doar din imagini, nu pot să nu remarc faptul că Shaun Tan este un împătimit al tehnicii detaliului. Nu sunt puține seriile de imagini ce surprind un obiect sau o acțiune, atât într-un cadru mai amplu cât și în amănunt. Iar această procedură nu are alt rol decât acela de a te focusa pe esențial, pe simbol, de a-ți dezvălui care este cheia în care trebuie să citești întregul set de imagini. De bună seamă, cei ce au minime cunoștințe despre artă vor putea întrezări în desenele lui Shaun Tan influențe din Francisc Bacon, Hieronymous Bosch și chiar René Magritte.

Sosirea
Sosirea
Shaun Tan
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram