Siddhartha. Călătorie spre Soare – Răsare

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 11 Decembrie, 2019
1982

Hermann Hesse este unul dintre scriitorii mei favoriți și, în mod paradoxal, unul dintre aceia de care îmi este foarte greu să mă apropii, știind că fiecare frază scrisă de el ascunde câte un mister, pe care, nefiind în cea mai bună formă, s-ar putea să nu îl descopăr sau să nu îl înțeleg pe deplin, pierzând astfel, poate pentru totdeauna, un sens adânc despre lume și viață. 

De asemenea, Siddhartha a fost o carte pe care am luat-o în mâini de zeci de ori, cântărind-o, adulmecând-o, dar neavând curaj să încep lectura. Dar nu îmi pare rău că am amânat citirea și descifrarea ei până acum. Deși printr-o raportare directă la titlu s-ar putea crede că este doar un alt roman cu irizări spirituale, el este mai curând unul despre OM. Și nu despre mantra „OM”, vocabula sacră pentru adepții lui Buddha, căreia i se dedică, de altfel, un spațiu generos în acest roman, ci despre natura umană, înțeleasă cât mai în esența ei, dincolo de religie, de credință, de filosofie; despre esența spiritului uman care poate fi definită printr-o perpetuă simbioză între virtute și greșeală, între stăpânire de sine și slăbiciune, între acceptare și dezicere de sine. Iar prin gura personajului Siddhartha, Hesse ne recomandă să acceptăm ideea că nu există nici oameni perfect buni, nici de tot răi și că cel mai bine ar fi să nu judecăm pe nimeni și să căutăm să vedem întotdeauna doar partea bună din fiecare.   

Cât despre nuvela Călătorie spre Soare-Răsare, aș spune doar că, în ciuda pistei fals-ezoterice pe care ne conduce autorul, punându-ne perspicacitatea la încercare, învățătura ce răzbate din hățișul intrigilor este una expusă cândva și de Hristos: „Cel ce dorește să fie mai mare între voi să fie tuturor slugă”. Restul e literatură, și încă din aceea de cea mai bună calitate.

Siddhartha • Călătoria spre Soare-Răsare
Siddhartha • Călătoria spre Soare-Răsare
Hermann Hesse
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram