Poarta obeliscului

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 29 Decembrie, 2018
2545

Iată că fanii lui Jemisin se pot bucura. Volumul al doilea al celebrei trilogii „Pământul sfărâmat” a apărut la Paladin și sper ca anul viitor să ne rezerve în traducere și concluzia acestei serii fantasy, una dintre cele mai premiate serii din ultimii ani.

Primul volum ne prezenta povestea a trei personaje feminine, fiecare dintre ele fiind o orogenă, o ființă capabilă să manipuleze energia provocând cutremure, înghețând spații sau oameni, mutând stânci de ici până colo. Persoane temute, urmărite și ucise de locuitorii obișnuiți ai imperiului, însă protejate în capitală de un soi de ordin asemănător inchizitorilor, care avea puterea de a controla orogenii și chiar de a-i ucide. Al doilea volum continuă povestea, mai precis continuă firul narativ al lui Essun, unul dintre cele trei personaje de care v-am povestit. Sincer, cred că Essun e personajul care mi-a plăcut cel mai puțin, dar asta e. Essun pleacă în căutarea fiicei sale, Nassun, răpită de tatăl ei. Călătoria e dramatică, mai ales că asistăm la venirea unui nou anotimp apocaliptic care poate duce la extincția întregii rase umane. Essun călătorește alături de un puști ciudat (nu vă spun de ce e ciudat, veți afla cu siguranță) și alături de o prietenă din copilărie, prietenă pasionată de știință și de istoria continentului. Se opresc într-un oraș subteran, o comunitate care adăpostește atât oameni, cât și orogeni. Și de aici încep problemele: neîncrederea, ura față de rogălăi, așa cum sunt porecliți orogenii, apoi pericolul cauzat de lumea aflată în continuă schimbare și dispariția bruscă a plantelor și a animalelor. Și ca și cum nu era de ajuns, o comunitate mult mai puternică încearcă să îi ucidă pe toți cei aflați în orașul subteran pentru a pune mâna pe proviziile lor de hrană și unelte. Lumea se schimbă, Essun află din ce în ce mai multe despre puterile sale, inclusiv cum se poate conecta cu obeliscurile, acele imense stânci plutitoare, iar fiica sa pătrunde într-o comunitate stranie, care pare să protejeze pe cei cu puteri speciale și chiar să îi antreneze.

Jemisin continuă și dezvoltă povestea din „Al cincilea anotimp”, însă de data aceasta într-un ritm mai lent care permite cititorului să afle mai multe detalii despre trecutul civilizațiilor și despre originile conflictului dintre rasele inventate de autoare. Avem în față un roman solid, ingenios și extrem de potrivit pentru orice cititor de literatură fantasy din zilele noastre.

Poarta Obeliscului. Pământul sfărâmat (Vol.2)
Poarta Obeliscului. Pământul sfărâmat (Vol.2)
N.K. Jemisin
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram