Păzitorii prezenței

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 10 Septembrie, 2020
1982

Se spune că animalele noastre de companie, și în special câinii și pisicile, ne sunt cei mai buni și mai fideli prieteni, fiindu-ne credincioși toată viața și încă necondiționat. V-ați gândit însă vreodată că ele ne pot fi în egală măsură și medici iscusiți? Că ne pot vindeca, la fel de necondiționat, și ca atare, gratuit, de cea mai cruntă boală care ne paște și care adeseori mușcă din noi fără menajamente, și anume depresia, care se insinuează în viața noastră pe filiera avalanșei de gânduri și probleme pe care ni le fabricăm pornind fie de la neîmpăcarea cu trecutul, fie de la neîmplinirea „viitorului”, adică a proiecțiilor minții noastre pentru ziua de mâine?

 

Eckhart Tolle, cunoscut publicului larg pentru bestsellerul său internațional ”Puterea prezentului”, lansează în paginile acestei cărțulii, aparent dedicată copiilor, o teorie incredibilă și de altfel și cât se poate de plauzibilă. El spune că putem învăța de la animalele noastre arta de a fi tot timpul prezenți, de a ne detașa, asemenea lor, de iluzia trecutului și/sau a viitorului, altfel spus, de a trăi fiecare clipă în sine, pentru ea însăși, pentru farmecul ei, pentru experiența pe care ne-o oferă, bună sau rea.

 

El pornește de la ideea că animăluțele, neavând noțiunea de trecut, prezent și viitor, trăiesc continuu în prezent, fapt ce le scutește de gânduri, probleme și resentimente, și astfel rămân mereu într-o stare de „prezență”, de bucurie extatică. Stare pe care ne-o pot lesne transmite și nouă, readucându-ne și pe noi în prezent și în esența verbului „a fi”. Tot ceea ce trebuie să facem este să ne lăsăm puțin în voia lor. Să ne jucăm cu ele, să le scoatem la plimbare, să le privim cum se bucură de viață, de fiecare clipă și să ne detașăm, măcar pentru o secundă, de gândurile noastre. Ar fi suficient pentru ca starea „zen” a animăluțelor noastre să ne ia și pe noi în stăpânire, însă o stăpânire ce ne va ajuta să ne eliberăm de griji și probleme și să trăim, cu mintea și sufletul curățite de morbul depresiei autoinduse, în prezent. Așa că, cei care au deja prieteni necuvântători, să se lase pe mână lor. Cei care încă nu au, să-și procure degrabă.

Păzitorii prezenței
Păzitorii prezenței
Eckhart Tolle
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram