Pământ american

Ioana Stan
Ioana Stan 19 Noiembrie, 2020
871

Jeannine Cummins (nepoata unei imigrante din Puerto Rico și soția unui fost imigrant ilegal) ne poartă în lumea migranților ilegali alături de Lydia și fiul ei de opt ani - Luca, pe drumul lor din Acapulco către libertatea din Statele Unite. Cummins ne prezintă dur și fără urmă de judecată lungul și periculosul drum pe care migranții (dezrădăcinații) decid să îl facă pentru simpla promisiune a unei vieți mai alături de estadounidense și tot ce presupune acest lucru. Zeci de kilometrii parcurși în plin soare cu rații mici de apă și mâncare, pericolul prezentat de La Migra dar și pericolul pe care îl reprezintă fiecare dintre migranții de lângă ei.

 

Asasinarea întregii familii declanșează în Lydia disperarea supraviețuirii, ea și Luca trebuie să supraviețuiască și să ajungă la vărul ei din State. Nu poate să îl lase pe Javier să le ia până și libertatea și speranța. Los Jardineros sunt peste tot și printre toți oamenii de lângă ei dar dragostea și încăpățânarea unei mame nu cunoaște limite sau opreliști. Înainte de toate „Pământ american” este un roman despre familie și dragostea de mamă, dar este și o lecție de viață. De înțelegere, empatie și un nou mod de a te uita la imigranți.

 

Cea mai importantă temă de gândire cu care ne lasă Cummins este despre modul în care fiecare dintre noi îi privește pe imigranți. Ce părinte și-ar pune în pericol copilul dacă ar avea și altă opțiune? Dacă viața ta ar fi în pericol, ai sări pe La Bestia pentru a salva tot ce ți-a mai rămas?

Pământ american
Pământ american
Jeanine Cummins
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram