Ouăle fatale. Diavoliada

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 09 Decembrie, 2018
1982

Deși celebru mai cu seamă pentru capodopera sa, „Maestrul și Margareta”, Mihail Bulgakov nu este cu nimic mai prejos nici în nuvelele sale, în care reușește, cu mână sigură, să creeze și să dezvolte în puține pagini imagini și situații ce frizează realitatea, scoțând la iveală setea de fantastic și de absurd a omului din toate timpurile, mai cu seamă prin faptul că îmbină în mod desăvârșit realitatea cu fantezia, astfel încât totul devine cât se poate de verosimil. Iar cele două nuvele cuprinse în acest volum sunt foarte grăitoare în acest sens. 

În „Ouăle fatale”, profesorul Persikov, descoperind mai degrabă din întâmplare o „rază a vieții” care accelerează dezvoltarea celulelor într-un ritm amețitor, este luat în vizorul autorităților și monitorizat fără încetare. Iar când o molimă bizară ucide toate găinile de pe teritoriul U.R.S.S.-ului, aceleași autorități îl forțează să folosească „raza-minune” pentru a crea în laborator găini noi pentru cei rămași fără hrană. Numai că, în loc de găini, din ouă ies struți gigantici și reptile uriașe, care aruncă în aer toată securitatea națională. 

În „Diavoliada”, un funcționar mărunt, ca mai toți funcționarii din literatura rusă, pe nume Korotkov, se trezește demis din funcția sa, fără nicio motivație și fără nicio argumentație. În încercarea sa de a demonstra că la mijloc se află o regretabilă eroare, el se adâncește într-un vertij birocratic în care are toate șansele să-și piardă mințile, pentru că nimic nu mai are logică. De bună seamă, ambele nuvele sunt critici subtile la adresa autorităților sovietice din prima perioadă de după Revoluția din Octombrie, care, în încercarea lor absurdă de a deține puterea absolută, n-au precupețit niciun efort în a culca la pământ orice scară a valorilor, astfel încât, niciun edificiu social, cultural sau moral nu a mai putut rămâne în picioare, spre a da vieții acea valoare de adevăr atât de necesară pentru a-și urma cursul ei firesc. 

Ouăle fatale • Diavoliada
Ouăle fatale • Diavoliada
Mihail Bulgakov
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram