Misterul Henri Pick

Andrei Pârva
Andrei Pârva 11 Iunie, 2019
1193

Editura Nemira a publicat în colecția Babel cel mai recent roman al scriitorului francez David Foenkinos, intitulat „Misterul Henri Pick”, o anchetă literară plină de suspans și cu accente comice.

V-ați întrebat vreodată ce s-ar putea întâmpla cu toate manuscrisele refuzate? David Foenkinos vorbește în romanul său despre o bibliotecă a scriitorilor refuzați, înființată de un împătimit de cărți din Bretania. 

După moartea sa, un cuplu format dintr-o tânără editorialistă și un scriitor a cărui primă carte se dovedise un fiasco descoperă un manuscris de o valoare incontestabilă semnat de un anume Henri Pick. Cei doi publică manuscrisul găsit care devine, rapid, bestseller, fiind vândute sute de mii de exemplare. Însă marea întrebare era cine a scris acest roman deoarece Henri Pick a fost un patron de restaurant și nu scrisese nimic altceva în viața lui, în afară de meniuri de restaurant, așa că unii erau destul de sceptici în privința faptului că el este adevăratul autor al acestei cărți. Printre cei sceptici se numără și un fost ziarist, pe nume Jean-Michel Rouche, care avea odinioară o influență importantă asupra mediului literar, mulți scriitori temându-se de criticile sale. Între timp acesta a trecut în anonimat, însă în momentul de față își propune să afle cine este adevăratul autor al cărții. Dacă va reuși el ori altcineva să afle cine este adevăratul autor al cărții veți decoperi, bineînțeles, citind romanul. Cartea vă va ghida în culisele vieții literare pariziene, într-o călătorie din Paris în Bretania, dar și în trecutul Franței. Citind romanul veți avea ocazia să cunoașteți personaje mai mult sau mai puțin simpatice. 

Prin urmare, David Foenkinos ne prezintă în „Misterul lui Henri Pick” pe de-o parte lumea editorială franceză, ce înseamnă să descoperi un roman și să faci marketing pentru a-l vinde bine, iar pe de altă parte o analiză fină a relațiilor umane, prezentând modul cum romanul scris de insipidul Henri Pick le schimbă destinele cuplurilor și oamenilor banali dintr-un orășel.

Misterul Henri Pick
Misterul Henri Pick
David Foenkinos
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram