Micul Prinț

Andrei Pârva
Andrei Pârva 05 Aprilie, 2019
1192

Editura Arthur ne propune o reeditare a celebrei cărți a scriitorului francez Antoine de Saint Exupéry, intitulată Micul Prinț, cu ilustrațiile lui Dan Ungureanu și în traducerea Ioanei Pârvulescu.

Micul Prinț este una dintre puținele cărți de povești care poate fi citită de oameni cu vârste diferite. Deși este o carte concepută pentru copii, asta nu înseamnă că adulții n-o pot citi confundându-se în imaginația, inocența și bucuria unui copil. Această carte înfățișează într-o scriere înduioșătoare evoluția copiilor privind cunoașterea și descoperirea, dar și a omului matur, amintindu-i de copilărie, de simplitatea, creativitatea, curiozitatea și sinceritatea copiilor de care a uitat pe parcursul devenirii lui ca adult. Cartea este scrisă cu fraze simple, dar cu surprinderi subtile ale naturii umane, încercând să-și sensibilizeze cititorii.

Micul Prinț este un copil de pe o planetă mică denumită asteroidul B612. Acesta își lasă cel mai prețios lucru al său, un trandafir și pleacă să exploreze lumea. Acesta ajunge să viziteze planeta noastră, după alte opriri prin galaxie, iar naratorul, un pilot al cărui avion s-a prăbușit în mijloc unui deșert, va avea onoarea să-l întâlnească, iar între cei doi se va naște o puternică relație de prietenie. Povestea Micul Prinț este alcătuită din întâmplările acestuia pe fiecare planetă, iar fiecare întâmplare se încheie cu o cugetare în urma descoperirii oamenilor mari care trăiesc separat pe propria lor planetă, cu propriile lor griji. Micul Prinț le face un portret nefavorabil adulților, înfățișându-i ca pe niște ființe care au uitat să se bucure de viață. Înțelepciunea copilului transformă cartea într-o adevărată lecție de viață, având substraturi filosofice.

Așadar Micul Prinț este o carte despre imaginație, sistem de valori, prejudecăți, moralitate, afecțiune, superficialitate, lăcomie, frica de a lua decizii, prietenie, încredere și multe alte valori pe care adulții le-au uitat.

Micul Prinț - HC
Micul Prinț - HC
Antoine de Saint-Exupéry
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram