Interior zero

Sorin Băiaș
Sorin Băiaș 06 Decembrie, 2021
473

Mă așteptam la ceva mai 'raw', mai nefinisat, mai roman de debut. Nu e. Scriitura e un exercițiu elegant de minimalism utilitar deși povestea nu-i chiar simplă. Interior Zero nu duce lipsă de personaje și situații. Și romanul a continuat să surprindă.

Are de departe cea mai deprimantă atmosferă dintre cele trei scrise până acum de Branişte, și asta spune multe. Cristina trăiește în București și lucrează la o firmă de proiectare pentru inginerie civilă. Traduce documente, face cafea, își tolerează șefa - o șefă ca multe și mulți alții în firmele din România, e trasă în piept la chirie - ca mulți chiriași și chiriașe din...you get the picture.

Cristina are prieten dar de fapt n-are. Pentru că Mihai stă în Cluj și se întâlnesc de vreo patru ori pe an, întâlniri în care el nu ezită să se ferească de angajament cu o mină obosită. Noroc cu mama din Spania care îi mai trimite bani și pachete și orice și-ar mai putea dori Cristina, doar doar s-o umple golul ăla de mii de kilometri.

În percepția Cristinei, Bucureștiul e un jeg plin de oameni „pe interes" și mocirlă, la propriu și la figurat. La Brăila - oraș natal - nu ar avea ce face decât să viseze la vremurile copilăriei.

Alina Purcaru scrie mult mai bine și concis pe coperta a patra: „Este și o carte a adevărurilor despre femei tinere, singure și captive în mecanismul așteptărilor și al nevoii de validare, un roman despre micile cedări și despre micile trădări de fiecare zi".

Interior zero
Interior zero
Lavinia Branişte
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram