Insula Timpului. 4 poeți din Ucraina și Rusia

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 29 Aprilie, 2020
1982

Galina Râmbu (Rusia) scrie poeme intimiste, confesive, de dimensiuni ample, în care accentul pică pe sine, pe explorarea psihicului dar și a trupului său, pe viața de familie, pe copilărie. Câmpul lexical este de asemenea amplu, poeta circumscriind în versurile sale un întreg univers personal, din care nu lipsesc termenii tehnici, trimiterile la viața politică și socială, precum și la fantasmele ce-i populează visele: „timpul tace, întors în sine./ și bulevardul Cosmic vuiește după geam,/ scuipând pe cei beți pe cărările noroiase. visez/ că sânul meu putrezește, că, într-un sfârșit, am devenit femeie...”. 

Poezia lui Vladimir Korkunov (Rusia) este de tip universalist, aș spune chiar cosmică, construită sub forma unor mici mozaicuri (poemele fiind de mici dimensiuni) în care se întrepătrund prezentul cu istoria, viața reală cu cea imaginară, natura cu tehnologia, lumea de pe pământ cu cea din înalturi, percepția asupra sinelui cu observarea distantă a celorlalți: „norul care a devenit oraș/ și orașul de sub el/ își aruncă mesaje/ prin rețeaua din fibră optică/ a ploii// stabilesc și rup relații diplomatice/ ciocnind avioane și păsări/ în zonele turbulenței politice/ prăbușindu-se iarăși și iarăși”.

 

Scriind poeme la hotarul dintre onirism și suprarealism, Lesyk Panasiuk (Ucraina) își propune să amelioreze câtuși de puțin cruzimea realității sociale, dar fără a face rabat de la înfățișarea ei într-o stare cât mai aproape de esență: „Merg pe stradă/ dar nu îmi aud pașii/ observ un cunoscut pe partea cealaltă a străzii/ îl strig vreau să-l salut/ dar din gura mea ies gloanțele tăcerii/ și nu știu de ce ele nu seamănă cu gloanțele liniștii”. 

Practicând o poezie minimalistă, pe alocuri eliptică, Ecaterina Derișeva (Ucraina) explorează lumea tehnologiei, cu accentul pe sfera IT-ului și impactul pe care îl are aceasta asupra omului: „tehnofobii Vadim și Kirill din Yakutia/ împușcau în cabluri/ curățau republica de internet// sunt condamnați/ la doi ani de programare// Vadim a compilat credința/ Kirill a devenit un plug-in”. 

Acestea sunt doar patru voci poetice din orchestra actualei poezii de expresie rusă, ce dovedesc din plin că spiritul profund al sufletului slav nu s-a pierdut odată cu trecerea timpului, ci s-a perpetuat, îmbrăcând la vremea potrivită noi și noi haine, pentru a se alinia poeziei mari din întreaga lume. Cei patru tineri se dovedesc astfel drept vrednici urmași cel puțin ai poeților ruși avangardiști, de la începutul secolului XX, dacă nu chiar ai întregii culturi milenare rusești.

Insula timpului. 4 poeți din Ucraina și Rusia
Insula timpului. 4 poeți din Ucraina și Rusia
Ecaterina Derișeva, Galina Râmbu, Lesyk Panasiuk, Vladimir Korkunov
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram