Inima-i un vânător singuratic

Bianca Ioan
Bianca Ioan 16 Iunie, 2022
490

Există pe lumea asta cărţi în care te pierzi, altele care te conduc prin labirintul aventurii eroilor de roman, şi mai sunt cărţi care parcă spun povestea ta. „The heart is a lonley hunter ” este o astfel de carte în care se scrie mult despre singurătatea în familie şi înstrăinarea în mijlocul dinamicii extreme a unei societăţi problematice. Deşi spus cu prea multe cuvinte, romanul de debut al tinerei Carson McCullers impresionează cu adevărat. În primul rând, pentru că e scris când Carson avea 23 de ani. Şi acesta chiar e un detaliu surprinzător pentru cât de multă intensitate e în paginile acestei cărţi.

Romanul este construit în jurul lui John Singer, un mut care devine, paradoxal, confidentul ideal al mai multor personaje neobişnuite: un proprietar de cafenea însingurat, Biff Brannon, un medic de culoare prea cult pentru a izbuti să se facă înţeles de familia sa, Benedict Mady Copeland, un agitator socialist alcoolic şi pe jumătate dement, Jake Blount, şi o adolescentă săracă, Mick Kelly, care-şi află consolarea în muzică. Fiecare dintre personajele în mintea cărora pătrunde autoarea este în felul lui un inadaptat, una dintre temele – cheie ale volumului.

Reuşind să surprindă izolarea individului, în jurul căreia gravitează întreaga condiţie umană, şi dovedind un simţ acut pentru tensiunile rasiale din sudul Statelor Unite, Carson McCullers ţese o poveste obsedantă, memorabilă, facând să răzbată vocile celor respinşi de societate, ale celor uitaţi, ale celor abuzaţi. Romanul a fost ecranizat în 1968, filmul avându-l ca protagonist pe Alan Arkin.

Da, există pe lumea asta cărţi în care te pierzi, altele care te conduc prin labirintul aventurii eroilor de roman, şi mai sunt cărţi care par că spun povestea ta, deşi departe, pe un alt continent, într-un alt timp, în alte vremuri...

Inima-i un vânător singuratic
Inima-i un vânător singuratic
Carson McCullers
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram