Industria liniștirii adulților

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 17 Mai, 2020
1982

Industria liniștirii adulților, volumul de debut al tinerei poete Anastasia Gavrilovici a obținut anul acesta Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primus, în cadrul manifestărilor anuale dedicate poetului național, desfășurate la Botoșani și Ipotești în preajma zilei de 15 ianuarie. 

Încă de la decernare, o seamă de voci din rândul scriitorilor au contestat alegerea juriului, acuzând-o pe laureată de „limbaj indecent” în poezie. O remarcă complet nejustificată, poeta nefăcând altceva decât să folosească cât se poate de justificat cuvinte din câmpul lexical al sexualității, în poeme de revoltă față de nedreptățile sociale, față de atitudinile sexiste ale pseudo-bărbaților cu probleme de libido, față de ipocrizia și pudibonderia nejustificată a fals-puritanilor ce pozează în jandarmii morali ai societății și față de absurdul lumii în general. 

De altfel, poezia Anastasiei Gavrilovici nu este altceva decât o funie groasă, împletită dintr-un strigăt de revoltă, frustrare și neputință, acut și strident, și un suspin închinat fragilității și  vulnerabilității femeii într-o lume rămasă în continuare „a bărbaților”, eliberat în intimitatea sinelui sau a așternutului. Funie pe care cititorul se poate cățăra spre a se salva din noroiul lumii acesteia. Revenind la problema limbajului, este remarcabil cum poeta reușește să uzeze de absolut toate registrele lexicale ale limbii române, și în același timp să dea naștere unui discurs poetic cât se poate de echilibrat, transmițând un mesaj concret a cărui nume de cod este „luciditatea”.

Industria liniștirii adulților
Industria liniștirii adulților
Anastasia Gavrilovici
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram