Gânduri către sine însuși

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 11 Decembrie, 2019
1982

Marcus Aurelius a fost împărat roman și filosof stoic. Cum s-au împăcat cele două atribute, aparent contradictorii? Simplu: făcând din filosofia stoică un mod de viață. Conducând statul, dar mai ales pe sine însuși după perceptele acestei filosofii, care i-a fost insuflată și cultivată de toți cei care au contribuit la formarea sa ca om, bunici, părinți, profesori, modele de civism și înțelepciune, de la care a învățat că bărbăția se traduce prin demnitate și cumpătare în toate, iar bogăția și puterea prin modestie. A mai învățat și că toate cele materiale sunt trecătoare și deci lipsite de orice valoare, inclusiv trupul omului de care nu trebuie să te preocupi mai mult decât pentru a-l menține în starea sa optimă de funcționare. Și mai presus de toate a învățat că în orice activitate întreprinsă trebuie să ții seama de firescul lucrurilor și să cauți a te pune întru toate în acord cu voința zeilor. 

În lucrarea Gânduri către sine însuși el aduce un pios omagiu celor ce au semănat învățătura filosofiei stoice pe terenul fertil al minții sale și totodată indexează, ca pentru sine, dar și pentru a transmite celor ce l-ar putea citi, o mare parte dintre perceptele după care s-a ghidat de-a lungul vieții sale, inclusiv din ipostaza de împărat roman. După o sinteză riguroasă putem rezuma învățătura sa în două norme de conduită: totala detașare față de onoruri, laude, și toate cele trecătoare, și supunerea necondiționată în fața divinității; având ca za de legătură între ele raportarea față de moarte, pe care o privește, bineînțeles în spiritul stoicismului, ca pe o eliberare de lumea cea trecătoare pentru a accede în sferele cerești, în preajma zeilor. 

Mai este astăzi valabilă învățătura lui Marcus Aurelius? De bună seamă că da. Ba mai mult, dacă toți oamenii ar urma perceptele acestuia, cu siguranță că s-ar respecta mult mai mult unii pe ceilalți, iar societatea în care trăim ar fi mult mai bună decât în prezent.   

Gânduri către sine însuşi / Ta eis heauton
Gânduri către sine însuşi / Ta eis heauton
Marcus Aurelius
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram