Drumul Mătăsii. O istorie în imagini

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 24 Februarie, 2019
1982

Cu siguranță, toată lumea a auzit despre Drumul Mătăsii, acea rută comercială de o vârstă cu istoria, care a legat încă din cele mai vechi timpuri China de Europa. Înființat în timpul dinastiei Han de Vest (202 î.H. – 8 d.H.), pe acest drum s-au perindat atât mii de negustori, cât și o paletă foarte vastă de bunuri de consum, care au făcut viața mai frumoasă și mai ușoară tuturor locuitorilor de pe acest traseu: mătasea, porțelanul, ceaiul, busola, tehnicile de fabricare a hârtiei și sistemul de tipărire cu caractere mobile, sunt doar cele mai reprezentative. 

Însă ceea ce nu știu foarte mulți oameni este faptul că odată cu schimburile comerciale s-au petrecut și schimburi culturale și spirituale, astfel încât, zona regiunii Xinjiang, a cărei capitală s-a statornicit la Turpan, a devenit una dintre cele mai eclectice zone din punct de vedere cultural și religios. Și aceasta deoarece, încă de la începuturile acestor schimburi, cei veniți au fost primiți călduros de autohtoni și li s-a permis să-și practice cultul și cultura cu care veniseră în inimi. Astfel, până în ziua de azi, locuitorii acestei regiuni trăiesc în pace și bună înțelegere, cu toate că provin din medii culturale complet diferite, ceea ce este un minunat exemplu de toleranță și dragoste. 

Prin acest album, Wang Qing și-a propus să ilustreze atât trecutul cât și prezentul Drumului Mătăsii și al regiunii Xinjiang, atât măreția cât și simplitatea sa, dar mai ales, să surprindă în imagini sugestive, atmosfera de pace și bună înțelegere în care conviețuiesc aici oameni atât de diferiți ce au ajuns, într-un fel, să fie o mare familie. 

Drumul mătăsii. O istorie în imagini
Drumul mătăsii. O istorie în imagini
Wang Qing
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram