Dragoste la 17,50 $

Bianca Ioan
Bianca Ioan 23 Mai, 2022
490

Pentru America unor ani (poate mai actual decât credem), întrebarea „cât costă dragostea?” are, prin prisma lui Bukowski un răspuns punctual: 17, 50 $.

Charles Bukowski s‑a născut în Germania, la Andernach, în 1920. Când avea doi ani, părinții lui s‑au mutat în Statele Unite, stabilindu‑se în Los Angeles, unde scriitorul a copilărit şi şi‑a petrecut cea mai mare parte din viaţă. A studiat la Los Angeles City College, dar a abandonat cursurile şi a dus o viaţă dezordonată, scriind cu pasiune şi schimbând diverse slujbe pentru a supraviețui: a lucrat într‑un abator, într‑o fabrică de biscuiți pentru câini, a fost spălător de vase, șofer de camion, funcționar de poștă etc. A publicat prima povestire la douăzeci şi patru de ani, iar în 1960 a debutat cu un volum de versuri. De atunci numele său se regăsește constant în librării și biblioteci personale, iar cărțile sale sumbre și comice, surprinzătoare sau chiar șocante pe alocuri, și-au găsit loc în topurile cititorilor.

Considerată una dintre cele mai bune antologii de povestiri a lui Charles Bukowski, „Dragoste la 17,50 $” concentrează în textele sale întregul univers sordid, cinic şi atât de uman al scriitorului american. Majoritatea lor descriu, din perspectiva protagonistului Henry Chinaski, alter ego-ul autorului, lumea pe care acesta a cunoscut-o foarte bine: o Americă a periferiilor, săracă, degradată şi coruptă, în care dragostea adevărată este rară şi efemeră. Însă, indiferent dacă apelează la biografie sau la imaginație, Bukowski îşi impune viziunea asupra lumii şi izbutește să creeze, din întâmplări aparent mărunte, literatură de calitate.

Dragoste la 17,50 $ (Top 10+)
Dragoste la 17,50 $ (Top 10+)
Charles Bukowski
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram