Crucile de la Săpânța

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 20 Septembrie, 2018
1982

Crucile de la Săpânța, cele frumos colorate și inscripționate cu versuri ce par să sfideze moartea, sunt deja celebre în întreaga lume. Ele surprind prin atitudinea ireverențioasă la adresa morții. Puțini știu însă că această atitudine își are izvorul într-o samă de obiceiuri păgâne care au persistat în cultura populară românească, obiceiuri ce constau în jocuri și cântece de priveghi, pe de o parte hazli, pe de altă parte violente, precum „Acul”, „Bâza”, „Cocostârcul”, practicate în șezătoare la capătâiul mortului, actanții purtând măști.

Textele compuse de meșterii populari Stan Ion Pătraș, cel care a demarat proiectul în 1935, și Dumitru Pop Tincu, urmașul acestuia la frâiele meșteșugului, spun totul despre viața românilor din zona Maramureșului, despre meseriile lor, despre stilul lor de viață, despre relațiile lor familiare, și mai ales despre modul în care moartea i-a răpit, adeseori prea devreme dintre cei dragi și din brațele vieții.

În cartea aceasta, scriitoarea Roxana Mihalcea nu doar că adună la un loc textele inscripționate pe hazliile cruci, dar le și așează pe anumite categorii, de tipul: „Cei care au murit împăcați”, „Cei care au murit supărați” sau „Cei care au rămas orfani sau văduvi”, însoțind fiecare categorie de comentarii ce fac mai ușoară înțelegerea acestora. Este un demers binevenit, ce oferă o lumină de profunzime asupra celebrului cimitir și asupra atitudinii generale a românilor în fața vieții și a morții.

Crucile de la Săpânța
Crucile de la Săpânța
Roxana Mihalcea
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram