Cărți pentru copii de citit de Crăciun

Cartepedia
Cartepedia 31 Octombrie, 2023
5
Cărți pentru copii de citit de Crăciun

Așa cum decorăm casa și bradul cu ornamente și luminițe în perioada festivă, așa putem și să ne umplem sufletele și serile de iarnă cu povești care să încălzească inimile. Cărțile de Crăciun au o magie aparte, ele reușind să transmită spiritul sărbătorilor și să ne ducă în lumea minunată a poveștilor de iarnă. Fie că sunt povești vechi, pe care le-am iubit în copilărie, sau povești noi, ele aduc cu sine o notă specială de căldură și magie. Pentru toți cei care doresc să le ofere celor mici o experiență literară deosebită în această perioadă, am alcătuit o listă specială cu recomandări de cărți de Crăciun ce nu ar trebui să lipsească de sub brad.

Poveste de Crăciun - HC, de Charles Dickens

Publicată în 1843, "Povestea de Crăciun" de Charles Dickens celebrează spiritul festiv. Îl prezintă pe Ebenezer Scrooge, un bătrân morocănos care disprețuiește sărbătoarea. Într-o noapte rece de Ajun, este vizitat de trei spirite ale Crăciunului care îl conduc printr-o călătorie revelatoare, transformându-l. Dickens speră ca această poveste să aducă bucurie, fără a întoarce cititorii împotriva sărbătorii sau a lui în sine.

Mărețele aventuri ale Porcului de Crăciun - HC, de J.K. Rowling

Jack își adoră jucăria, Um Porc, compania sa din copilărie. Dar, într-un Ajun de Crăciun, UP dispare misterios. Această noapte specială aduce miracole și reînvieri, inclusiv pentru jucării. Astfel, Jack și Porcul de Crăciun, un înlocuitor al lui UP, pleacă într-o aventură prin Tărâmul celor Pierduți, un loc magic. Alături de o Merindașă vorbitoare, o Busolă rapidă și o creatură zburătoare numită Speranța, încearcă să salveze jucăria lui Jack din ghearele maleficului Pierzător, devoratorul de jucării.

Fetița care a salvat Crăciunul (Vol. 2), de Matt Haig

În "Fetița care a salvat Crăciunul" de Matt Haig, cititorii învață despre valori precum prietenia, curajul, empatia și speranța. Povestea evidențiază cum adversitățile pot deveni oportunități și despre copii curajoși care ne amintesc de eroii din romanele victoriene. Cu toate că există personaje fantastice, esența se axează pe prietenia autentică.

Amelia își dorește ca o dorință specială să i se îndeplinească și se gândește să ceară ajutorul lui Moș Crăciun. Cu toate acestea, lumea magică a Moșului se confruntă cu multe probleme: elfi nemulțumiți, reni ce cad din cer și troli iritați, punându-se chiar problema anulării Crăciunului. Dar Amelia, fiind o fetiță deosebită, ar putea fi soluția.

Această trilogie, începută cu "Un băiat numit Crăciun", se remarcă prin vocea caldă și empatică a naratorului. Considerate deja clasice, aceste cărți vor încânta generații la rând. "Fetița care a salvat Crăciunul", a doua carte din serie, abordează teme precum curajul, elfii, o regină, un personaj pe nume Charles Dickens și, nu în ultimul rând, secretul ascuns al Crăciunului.

Crăciunul Domnișoarei Poimâine, de Adina Rosetti

Domnișoara Poimâine este în febra pregătirilor pentru Crăciun și își dorește ca Moș Crăciun să o viziteze în Regatul Timpului. Eager, ea îi scrie Moșului o listă impresionantă de cadouri, printre care un aparat modern de captat clipa, o clepsidră cu nisip magic și o cutie nesfârșită de cadouri.

Cu toate acestea, Moș Crăciun este extrem de ocupat cu vizitele la mii de malluri, supermarketuri și târguri de Crăciun din toată lumea. Spiridușii săi devotați, Nako, Odne și Igar, încearcă să ajungă la Domnișoara Poimâine pentru a-i transmite că Moșul nu va putea să vină. Totuși, înțeleapta Doamnă A Fost Odată intervine, reamintind că plăcerea de a oferi poate fi chiar mai mare decât cea de a primi.

O dorință de Crăciun, de Katherine Rundell

Dacă îți dorești ceva din toată inima, chiar și când aceasta e acoperită de patru straturi de haine, dorința se va împlini.

În Ajunul Crăciunului, o dorință sinceră aduce la viață un înger uzat, un căluț de lemn pofticios, un măcăleandru ce visează să devină tenor și un soldățel de tinichea îndrăgostit.

Poveștile lui Theodore și ale companionilor săi sunt relatate cu căldură și umor, exact așa cum ar trebui să fie orice poveste spusă lângă bradul de Crăciun.

Viața și aventurile lui Moș Crăciun, de Lyman Frank Baum

"Viața și aventurile lui Moș Crăciun" oferă o perspectivă unică asupra celei mai îndrăgite figuri festive. Crescut în tărâmul magic Burzee, Claus devine un bărbat generos, decis să aducă bucurie în inimile copiilor, fabricând jucării în Valea Râsetelor. Deși întâmpină obstacole din partea awgwașilor, el persistă în misiunea sa cu ajutorul a doi reni deosebiți. Această poveste captivantă readuce la viață magia și esența lui Moș Crăciun, dezvăluind etapele cruciale și aventurile sale extraordinare.

Marea carte cu jocuri de Crăciun

"Marea Carte cu Jocuri de Crăciun" este o sursă nesfârșită de distracție pentru copii și familii, aducând împreună opt jocuri tradiționale de societate, tematice de Crăciun. Participanții se pot bucura de asamblarea pieselor pentru jocuri, de curse în fabrica de cadouri și de strângerea ingredientelor pentru turta dulce perfectă. Ilustrațiile vibrante ale Claudiei Bordin aduc la viață atmosfera festivă, făcând din această carte alegerea perfectă pentru ore de distracție în familie.

Cum a furat Grinch Crăciunul, de Dr. Seuss

Grinch detestă Crăciunul mai mult decât orice altceva, și nimeni nu știe exact de ce. Poate era problema capului, a pantofilor prea strâmți sau a inimii sale prea mici.

Monstrulețul țâfnos, Grinch, trăiește retras într-o peșteră pe un munte, urmărind cu iritare pregătirile de Crăciun ale oamenilor din Cinești. Avându-l ca unic tovarăș pe câinele Max, el plănuiește să strice Crăciunul. Dar, în ciuda eforturilor sale, sărbătoarea sosește, iar Grinch descoperă că fericirea nu depinde de cadouri.

Grinch, cu toate năravurile sale, rămâne un personaj îndrăgit al sărbătorilor, dovedind că toți avem nevoie de un strop de bunătate și înțelegere pentru a ne bucura cu adevărat de Crăciun.

Surpriză de Crăciun pentru Findus, de Sven Nordqvist

Ninge frumos peste ferma lui Pettson și Crăciunul se apropie rapid. Motanul vorbăreț Findus este entuziasmat la gândul că Moș Crăciun, aducătorul de daruri, e pe drum. Pettson, îngrijorat că Moș Crăciun s-ar putea să nu viziteze și pisicile, decide să construiască o mașinărie în formă de Moș Crăciun pentru a nu-l dezamăgi pe Findus. Lucrurile însă nu merg chiar conform planului.

Seriile "Pettson și Findus" sunt iubite în întreaga lume, vândând peste 6 milioane de exemplare și traduse în 44 de limbi. Aceste povestiri cu fermierul Pettson și pisoiul Findus sunt ideale pentru cititul cu voce tare sau ca prime lecturi pentru copii.

Dosarul clopoțeilor de Crăciun, de Ana Rotea

Clopoțeii de la Festivalul Iernii au dispărut, și festivalul e în pericol. Detectivii Aerieni, Marlău, Gesicaflecer, Bolumbo, Scupidu și Șerloc, sunt chemați să rezolve cazul. Ei strâng probe și interoghează suspecții, inclusiv renii lui Moș Crăciun. Cazul e misterios, dar echipa e hotărâtă să găsească clopoțeii la timp pentru festival.

Un băiat numit Crăciun, de Matt Haig

Nikolas, un băiat de 11 ani, trăiește fericirea cu singura jucărie primită în copilărie, o păpușă făcută dintr-un nap, cadou de la părinții săi adorați. Viața i se schimbă când tatăl său dispare, determinându-l pe Nikolas să pornească într-o călătorie plină de aventuri până la Polul Nord pentru a-l salva.

Pe parcurs, Nikolas se împrietenește cu un ren și un troll și descoperă lumea magică a Elfhelm. Aici, descoperă că spiritul Crăciunului și bunăvoința sunt în declin, și realizează că el ar putea fi cheia pentru a readuce bucuria și fericirea în inimile elfilor.

Cronicile Crăciunului, de John Townsend

Citiți aceste 24 de povestioare și aflați cum se pregăteşte Moş Crăciun la Polul Nord pentru a duce daruri copiilor în noaptea cea mai aşteptată a anului.

Veţi auzi despre reni pofticioşi, spiriduşi magici, urşi polari prietenoşi, tot felul de boroboaţe şi o sumedenie de aventuri hazlii!

Crăciun fericit, Splat!, de Rob Scotton

E seara de Ajun și Splat, pisoiul plin de energie, scrie o scrisoare lui Moș Crăciun, sperând să primească un cadou mare. Cu toate acestea, se întreabă dacă a fost destul de cuminte pentru a-l merita. Determinat să-și asigure locul pe lista celor cuminți, Splat decide să ajute la pregătirile de Crăciun. În încercarea sa de a face fapte bune, transformă casa într-un adevărat haos, făcând tot posibilul să împodobească, să spele vasele și să curețe zăpada. 

Cu toate aceste eforturi, rămâne întrebarea: Oare Moș Crăciun îi va aduce cadoul mare pe care și-l dorește? Epuizat, Splat adoarme și se trezește în dimineața de Crăciun, când descoperă răspunsul.

Petrecerea de Crăciun a lui Pettson (Ediția 2022), de Sven Nordqvist

Serie apreciată în Suedia și internațional, "Pettson și Findus" îi aduce în prim-plan pe simpaticul fermier Pettson și pe nelipsitul său companion, motanul vorbăreț Findus. Cu ilustrații fermecătoare, seria a cunoscut un succes răsunător, vânzându-se în peste 6 milioane de exemplare și fiind tradusă în 44 de limbi.

Ajunul Crăciunului îi găsește pe Pettson și Findus în plin avânt de pregătiri, însă un ghinion neașteptat schimbă totul. În timp ce erau în pădure pentru a aduna crengi de brad, Pettson își scrântește piciorul, punând în pericol sărbătorirea Crăciunului fără brad, șuncă, chifteluțe sau turtă dulce. Deși sunt obișnuiți să găsească soluții inventive, de data aceasta cei doi par să fie gata să renunțe. Totuși, o bătaie neașteptată la ușă ar putea schimba totul…

Pe măsură ce se apropie finalul acestei selecții, sperăm că ai găsit inspirație în aceste recomandări de cărți de Crăciun și povești de iarnă. Poveștile de Crăciun au puterea de a ne reaminti de esența acestei sărbători și de frumusețea sezonului rece. Aminteste-ți că fiecare poveste are darul de a crea amintiri neprețuite, mai ales atunci când sunt împărtășite în compania celor dragi. Fie ca aceste povești de iarnă să te însoțească în clipele liniștite, sub lumina caldă a focului și să îți aducă bucuria și magia Crăciunului în fiecare pagină răsfoită.

 
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram