Cartea de nisip

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 21 Iulie, 2020
1982

Fără doar și poate, poveștile lui J.L. Borges, și în special cele din acest volum, nu pot fi (re)povestite, în sensul clasic al rezumatului. Și aceasta din două motive: mai întâi pentru că, fiind adeseori scrise din fire fine de nisip, cum sugerează de altfel și titlul poveștii ce dă și numele cărții, riscul de a le dezintegra, de a le risipi în cele patru zări, este foarte mare; iar în al doilea rând, pentru că, fiind în ele doar 10% poveste și restul de 90% mister, orice încercare de a le (re)povesti, echivalează cu destrămarea aurei magice ce le înconjoară și le dă forța de a exista în literă și în pagină. În aceste condiții, cum să vă conving să citiți această carte?

 

Voi încerca totuși să vă stârnesc curiozitatea spunându-vă că în fiecare dintre aceste povești stă ascuns un spiriduș strălucitor, fie el o idee, o metaforă a vieții sau a rostului omului pe această lume, o obsesie (stră)lumească cum este relativitatea timpului, a spațiului sau a realității în general, o legendă sau un mit fondator, sau pur și simplu o situație de viață extraordinară, menită să marcheze pentru totdeauna destinul unui om obișnuit. Un spiriduș ce se zbenguiește printre litere, fără însă a se așeza pe vreuna dintre ele pentru a fi zărit, de la primul până la ultimul rând al fiecărei povești, și care se ițește, așa, doar pentru o fracțiune de idee, spre finalul fiecăreia dintre acestea.

 

În ceea ce mă privește, focul viu încă joacă deasupra câtorva dintre poveștile cuprinse în această carte, povești care mi-au pătruns în minte și în suflet ceva mai mult decât celelalte și care mi-au răscolit, în mod plăcut, gândurile, senzațiile și emoțiile. Acestea ar fi: Celălalt, Congresul, Secta celor Treizeci, Oglinda și masca, Utopia unui om ostenit, Discul și Cartea de nisip.

Cartea de nisip
Cartea de nisip
Jorge Luis Borges
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram