Cântec de leagăn pentru generația mea

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 09 Decembrie, 2018
1982

Cosmin Perța revine editorial în poezia românească după o lungă perioadă în care a publicat doar proză și critică literară. Noul volum de poeme, intitulat „Cântec de leagăn pentru generația mea” este, după mărturia autorului, rodul unei munci de șapte ani, ceea ce înseamnă că el nu s-a despărțit nicio clipă de poezie, ba dimpotrivă, i-a dedicat cea mai mare atenție, aplecându-se asupra ei cu maximă scrupulozitate poetică. Din punct de vedere tehnic, volumul se împarte în două secțiuni: „De război” și „De dragoste”, caracterizate fiecare prin diferite inflexiuni ale aceleiași voci și bineînțeles prin crearea a două registre poetice nu atât diferite cât mai degrabă complementare. 

Secțiunea „Despre război” debutează cu cinci poeme în serial, adunate sub genericul ce dă și titlul volumului, „Cântece de leagăn pentru generația mea”. Acestea sunt în primul rând, poeme protest, îndreptate împotriva a tot ceea ce nu este bun, firesc, autentic și esențial în lumea aceasta, totul însă construit sub forma unor răstălmăciri. În cea de-a două secțiune a cărții, cea dedicată poemelor „De dragoste”, tonul vocii poetului se schimbă considerabil. Războinicul devine acum melancolic, de un romantism bolnăvicios, ușor nevrotic pe fondul unei nesiguranțe a reciprocității iubirii, specific tuturor îndrăgostiților autentici. 

Astfel, Cosmin Perța ne oferă o carte complexă dar mai ales completă, în sensul că ea se adresează în egală măsură spiritului, prin acele poeme războinice menite să-l suresciteze, să-l trezească din adormire, să-l cheme la luptă împotriva ignoranței, dar și sufletului, prin poemele de dragoste menite să-l pună pe om față în față cu slăbiciunile sale, cu fricile, cu spaimele, dar și cu forța sa interioară de a se realcătui până la stadiul omului deplin, de dragul iubirii, singura putere ce dă cu adevărat un sens vieții noastre.

Cântec de leagăn pentru generația mea
Cântec de leagăn pentru generația mea
Cosmin Perța
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram