TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ Sf. Pamfil din Cezareea

 

Pamfil provenea din Berytus, actualul Beirut, acolo unde se nascuse in jurul anului 240 d.Hr. In orasul sau natal, el a urmat cursurile scolii de drept, iar mai tarziu preia functii administrative in oras. Pleaca la Alexandria, spre a se dedica studiului "cuvintelor sfinte". Asa cum ne marturiseste Eusebiu, dupa ce a vandut intreaga sa avere, Pamfil a inceput sa duca o viata "profetica si placuta inaintea lui Dumnezeu". Pieriu, conducatorul Didaskaleionului si "noul Origen", devine magistrul lui Pamfil. In Didaskaleion, mostenirea teologica a lui Origen era inca vie. Se pare ca aici se hotaraste Pamfil sa mearga pe urmele lui Origen la Cezareea din Palestina, fapt ce s-a petrecut la sfarsitul secolului al IV-lea.

In Cezareea, Pamfil s-a ingrijit de mostenirea lui Origen. Fericitul Ieronim si Eusebiu de Cezareea relateaza cu predilectie despre activitatea de colectionare a operelor lui Origen intreprinsa de Pamfil si despre hirotonisirea acestuia din urma ca preot. Cat de insemnata a fost activitatea lui Pamfil ca dascal nu reiese destul de clar. Eusebiu insusi se considera ucenicul lui Pamfil, daca este sa ne luam dupa apelativul ce i-a insotit numele toata viata.

Activitatea stiintifica a lui Pamfil cuprindea in primul rand copierea lucrarilor lui Origen. Pe langa aceasta activitate, este plauzibila si ipoteza conform careia Pamfil ar fi redactat impreuna cu Eusebiu unele excerpte din scrierile origeniene. Mai multe manuscrise dovedesc continuarea activitatii biblico-critice de catre Pamfil: inca aflandu-se in inchisoare, acesta corecta in colaborare cu un oarecare Antonin textul cartii Estera, asa cum dovedeste o nota marginala scrisa chiar de el insusi pe un Codex.

Activitatea de colectionare a literaturii crestine se pare ca nu s-a limitat doar la Origen, ci si la alti scriitori ai Bisericii primare, iudei elenisti sau chiar filosofi pagani. Biblioteca din Cezareea devenea pentru universul crestin ceea ce reprezenta pentru lumea pagana museion-ul alexandrin. Iar aceasta si datorita lui Pamfil.

De la Eusebiu aflam si despre martiriul lui Pamfil. In anul 303 incepea persecutia crestinilor sub Diocletian si Maximian. Pamfil este arestat in jurul anului 307. Eusebiu ne relateaza ca prefectul orasului, Urbanus, l-a lasat sa "depuna o proba a elocintei si a cunostintelor sale religioase", provocandu-l ulterior la aducerea jertfelor. Atunci cand acesta respinge propunerea, este aruncat in inchisoare. Este omorat la 16 februarie 310, sub Firmilian.