TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Vezi mai multe
produse din:

Vezi toate cărţile

Autor \ Richard Wilhelm Wagner

Raftul Cartepedia

Richard Wilhelm Wagner

Vezi toate cărţile
AdaugăPreview Opera și drama Opera și drama Richard Wilhelm Wagner
În stoc
17 lei
-15%
20 lei

BIOGRAFIE

Richard Wagner a fost deopotrivă muzician, poet, dramaturg și teoretician al artei. Dacă în muzică și-a dat măsura, influențântu-i ireversibil evoluția ulterioară, cu Tristan și IsoldaParsifal,TannhäuserOlandezul zburătorAmurgul zeilorMaeștrii cântăreți din NürnbergLohengrin sau tetralogia Inelul Nibelungilor, rolul pe care l-a jucat în teoria artelor este legat indestructibil de filozofia lui Friedrich Nietzsche, de care l-a legat și o puternică prietenie, și, de asemenea, de gândirea schopenhaueriană.

Adoptând dimensiunea naționalistă a romantismului, Wagner a propovăduit schimbarea radicală a artei, printre care muzica și teatrul, în spiritul mitologiei germane și întoarcerii la origini, adică la tragedia Greciei antice. Întruchiparea idealului său era drama muzicală, gen pe care a încercat să-l creeze, dorindu-și ca el să reprezinte pentru germani ce au însemnat tragediile pentru grecii din Antichitate.

Acestui cult al dramei absolute i-a închinat muzicianul german Teatrul de la Bayreuth (Bavaria), un teatru-templu, imaginat și proiectat de el însuși, spațiul perfect pentru materializarea visului său – drama muzicală, realizată ca operă de artă totală. La Bayreuth continuă să se desfășoare și azi celebrul festival ce stă sub semnul crezului său, exprimat în eseuri, studii și scrieri teoretice din multe volume de eseuri publicate la jumatatea veacului al XIX-lea.