TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Vezi mai multe
produse din:

Vezi toate cărţile

Autor \ Pitagora

Raftul Cartepedia
Preview Imnurile sacre Imnurile sacre Pitagora
Indisponibil
Preview Legile morale şi politice Legile morale şi politice Pitagora
Indisponibil

BIOGRAFIE

Pasajele de mai jos, in care sunt infatisate principalele date legate de viata si doctrina marelui intelept, sunt extrase din Viata lui Pitagora de Porhyr:

"1. Intrucat din copilarie Pitagora era inzestrat pentru toate stiintele, Mnesarchos [tatal sau] l-a dus la Tyr; acolo l-a incredintat chaldeenilor, de la care a invatat o multime de lucruri. Plecand de aici, s-a indreptat mai intai catre Ionia, unde a urmat scoala lui Pherekydes din Syros, iar apoi in Samos, la scoala lui Hermodamas...,

6. El si-a insusit stiintele numite matematice de la egipteni, de la chaldeeni si de la fenicieni, caci inca din vechime geometria i-a preocupat pe egipteni, stiinta numerelor si calculele pe fenicieni, iar cercetarea cerului pe chaldeeni; cat priveste cultul zeilor si celelalte precepte despre purtarea de fiecare zi, le-a invatat ascultandu-i pe Magi.

34. Acum despre hrana sa. La pranz, faguri de ceara sau de miere; la cina, paine de mei, de ovaz, legume fierte sau crude.

37. Forma invataturii sale era dubla. Dintre discipolii sai, unii se numeau mathematici, iar altii acusmatici. Mathematicii isi insusisera temeinic inalta invatatura stiintifica, cercetata pana in cel mai mic amanunt; acusmaticii nu facusera decat sa asculte pe scurt preceptele scoase din scrieri, fara o prezentare mai amanuntita.

46. Telul filozofiei pe care o invata el era acela de a descatusa si elibera cu desavarsire din aceste lanturi intelectul ce ne-a fost harazit, si fara de care n-am putea sa invatam sau sa percepem nimic din cele ce tin de simturi sau de adevar, oricare ar fi simtul care lucreaza. Caci intelectul prin sine insusi "vede totul, aude totul; restul este surd si orb".

57. Pitagora ar fi murit la Metapont, in sanctuarul Muzelor. "