TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ André Padoux

"Andre Padoux (n. Beijing, 1920) a studiat stiintele politice la Lyon si Paris, cu specializarea in diplomatie. Intre 1946 si 1972 a functionat ca diplomat cultural in cadrul misiunilor franceze de la UNESCO, din Norvegia, India, Laos, Germania si Ungaria.

Interesat din prima tinerete de problematica limbajului, s-a apropiat de cultura indiana. A fost incurajat de Jules Bloch sa se dedice studiilor de sanskrita si indologie, pe care le-a urmat sub indrumarea lui Louis Renou. Conform propriei marturisiri, lucrarile lui Mircea Eliade, pe care l-a cunoscut personal si l-a apreciat mult, au contribuit la orientarea cercetarilor sale spre domeniul yoga si tantra.

In paralel cu activitatea diplomatica, a devenit, in 1959, cercetator la Centre national de la recherche scientifique, de unde s-a pensionat in 1989.

Incepand din 1957, a elaborat teza de doctorat Recherches sur la symbolique et l'energie de la parole dans certains textes tantriques, sustinuta in 1964. Lucrarea a aparut, intr-o varianta destinata publicului larg, sub titlul L'energie de la Parole.

Interesului lui Andre Padoux pentru tantrismul casmirian i se datoreaza si traducerea comentata La Paratriskalaghuvtti de Abhinavagupta. Preocuparea pentru problematica limbajului s-a concretizat in studiile sale asupra mantrelor: "Contributions a l'etude du mantrasastra" (1978-1980-1987), precum si in organizarea mesei rotunde Mantras et diagrammes rituels dans l'hindouisme (1984), urmata de publicarea lucrarilor acesteia.

In anul 1992, i-a fost dedicat volumul Ritual and Speculation in Early Tantrism. Studies in Honor of Andre Padoux, editat de Teun Goudriaan.

In 1994 a publicat traducerea comentata a lui Yoginih[daya, o tantra sivaita casmiriana importanta din perspectiva diagramelor, mantrelor si riturilor. In 1998 a aparut volumul cuprinzand traducerea comentata a capitolelor I-V din Tantraloka, rod al pasiunii comune pentru Abhinavagupta si al colaborarii intre Lilian Silburn si Andre Padoux.

La initiativa lui Andre Padoux, apare, sub egida Academiei Austriece de Stiinte, Tantrikabhidhanakosa (Dictionar de termeni tantrici), admirabil instrument de lucru.

In opera stiintifica a lui Andre Padoux vom gasi, cum este de asteptat, o solida eruditie de ordin indologic. Dar vom mai gasi - cum nu se intampla intotdeauna - o ampla perspectiva culturala, poetica, filosofica si, nu in ultimul rand, entuziasmul pentru obiectul studiilor sale. Putem spune, fara exagerare, ca Andre Padoux este, astazi, "patriarhul" studiilor tantrice occidentale." - Radu Bercea