TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ Noam Chomsky
Vezi toate produsele

Vezi toate produsele

Avram Noam Chomsky este lingvist, filozof, om de ştiinţă cognitivist, activist politic şi autor. Este profesor de institut şi profesor emerit de lingvistică la Institutul de Tehnologie Massachusetts. E bine cunoscut în comunitatea academică şi ştiinţifică drept unul dintre părinţii lingvisticii moderne. Din anii 1960 a devenit mai cunoscut ca disident politic, anarhist şi intelectual libertarian socialist. Adesea e considerat o figură notabilă în filozofia contemporană.

În anii 1950, a început să-şi dezvolte teoria gramaticii generative, pe care a revizuit-o de mai multe ori şi care a exercitat o influenţă profundă asupra lingvisticii. În studierea limbajului, Chomsky subliniază „un set înnăscut de principii lingvistice împărtăşite de toţi oamenii”, cunoscut ca gramatică universală, „starea iniţială a celui ce învaţă să vorbească”. El argumentează că o gramatică formală poate explica productivitatea limbajului: cu un set limitat de reguli gramaticale şi un set finit de termeni, oamenii sunt capabili să producă un număr infinit de propoziţii, inclusiv propoziţii pe care nu le-a mai spus nimeni. Chomsky a stabilit ierarhia care-i poartă numele, o clasificare formală a limbajelor formale potrivit puterii lor generative.

În 1959, publică o recenzie care va ajunge foarte influentă la volumul Verbal Behaviour al lui B.F. Skinner, prima încercare a unui behaviorist de a oferi o analiză funcţională, operativă a limbajului. Chomsky a folosit această recenzie pentru a critica pe larg, şi chiar agresiv abordarea behavioristă a comportamentului, dominantă pe atunci, şi a contribuit la revoluţia cognitivă în psihologie. Modul său de a trata naturalist studiul limbajului a influenţat filozofia limbajului şi a minţii.

Începând cu opoziţia sa faţă de războiul din Vietnam, Chomsky devine un critic proeminent al politicii interne şi externe a SUA. Este un adept autodeclarat al socialismului libertarian, în care vede „continuarea firească şi potrivită a liberalismului clasic în epoca societăţii avansate industrial”.

Este considerat o figură culturală proeminentă. În acest sens, de exemplu, actorul Viggo Mortensen şi chitaristul avangardist Buckethead i-au dedicat albumul lor din 2003, Pandemonium from America. Statutul său de critic influent mai ales al politicii externe a SUA l-a supus şi pe el la numeroase critici.