TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ Mark Twain
Vezi toate produsele

Vezi toate produsele

Mark Twain (pseudonimul lui Samuel Taylor Clemens) s-a născut pe 30 noiembrie 1835 în Florida, Missouri. După moartea tatălui său, survenită în 1847, a lucrat ca ucenic al unui tipograf și a scris la ziarul fratelui său. Mai târziu, a obţinut licența de pilot de ambarcațiune și a lucrat pe fluviul Mississippi. Războiul Civil a pus capăt circulației vapoarelor cu aburi și astfel Twain s-a mutat în Virginia City, unde a publicat Territorial Enterprise.

La 3 februarie 1863 s-a născut pseudonimul "Mark Twain", cu care Clemens a semnat prima dată un jurnal de călătorii. În 1864 a părăsit California și a plecat la San Francisco, unde a lucrat ca reporter. Fiind corespondent al ziarului The Sacramrento Union, a călătorit în Hawaii, publicând scrisori și ținând prelegeri pe această temă. A vizitat Franța și Italia, înregistrând aceste experienţe în 1869, în cartea The Innocents Abroad, care i-a adus recunoaștere mondială prin stilul amuzant în care surprinde manierele și prejudecățile americanilor și europenilor.

În 1870, s-a căsătorit cu Olivia Langdon, dupa care s-au mutat la Hartford.

Perioada de apogeu a scriitorului a fost între anii 1876-1884, când a publicat o serie de cărți devenite capodopere ale literaturii universale: The Adventures of Tom Sawyer (1881), The Prince And The Pauper ("Print și cerșetor" - 1881), Life On The Mississippi ("Viața pe Mississippi" - 1883) și The Adventures of Huckleberry Finn (1884).

În 1890 a pierdut mare parte din banii câștigați, din cauza unor speculații financiare neinspirate și a insuccesului propriei edituri. Pentru a-și reveni din faliment, a ținut prelegeri în toată lumea (Noua Zeelandă, Australia, India, Africa de Sud). În lunga sa carieră de scriitor, a publicat și alte cărți, printre care: Personal Recollections of Joan of Arc (1885), A Conneticut Yankee in King Arthur`s Court (1889) și volumul de note de călătorie Following The Equator (1897).

Viața lui Twain a fost întunecată de moartea soției și de moartea a două dintre fiice: Susy (fiica sa preferată) şi Jean. S-a stins din viață la 21 aprilie 1910.