TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ Michael Maier

 

Michael Maier s-a nascut in 1568 la Rendsburg, in ducatul Holstein, pe teritoriul actualului land Schlesswig- Holstein, situat in nordul extrem al Germaniei, in apropierea granitei cu Danemarca. De altfel, in vremea respectiva regiunea se afla sub suzeranitate daneza. Impanzita cu orase-port la Marea Baltica, precum Kiel, Lubeck sau Rostock, care formasera in epoca medievala asa-numita Liga Hanseatica, aceasta regiune era puternica si prospera din punct de vedere economic, iar aceasta posteritate adusese cu sine o inflorire si in celelalte domenii.

In copilarie, Michael a primit o educatie umanista, bazata in principal pe studiul limbii latine si a literaturii antice. In acest context, nu e de mirare ca incepe sa compuna el insusi poezii in limba latina.

Intre 1587 si 1591, Maier urmeaza cursurile Universitatii din Rostock, la acea vreme cea mai prestigioasa institutie de invatamant superior din regiune. Aici, Michael a studiat fizica, matematica, logica, astronomia si medicina, dar in 1591 a revenit acasa fara sa isi fi sustinut examenele finale si sa fi intrat in posesia diplomei. A stat acasa cateva luni, perioada in care a scris doua poeme in limba latina, dedicate familiei Rantzau, protectorii tatalui sau.

In 1592 si-a reluat studiile, de aceasta data la Universitatea din Frankfurt pe Oder, unde si-a obtinut si licenta. Concomitent, a continuat sa scrie poeme in limba latina, sub numele de Hermes Malavici (o anagrama a numelui sau real, sub forma latina de Michael Maiervs).

Studiile nu s-au oprit insa odata cu obtinerea licentei, ci a frecventat in continuare cursurile universitatii din Padova si apoi ale celei din Basel, unde si-a obtinut titlul de doctor in medicina, in 1596.

La numai un an dupa ce devenise doctor, in 1597, Maier revenise aproape de casa, la Rostock, unde practica medicina. Apoi, pentru o scurta perioada de timp, si-a exercitat meseria in alte doua orase de la Marea Baltica: Danzig si Konigsberg.

Din primii ani ai secolului al XVI-lea dateaza si interesul sau pentru alchimie, care il conduce, in cele din urma, spre curtea lui Rudolf al II-lea de la Praga. Ajuns in capitala Imperiului in 1608, peste numai un an devine medic al curtii si, mai ales, consilierul personal al imparatului Rudolf.

In anii petrecuti alaturi de Rudolf al II-lea - aflat deja spre sfarsitul domniei, in perioada in care puterea fratelui sau, arhiducele Matthias, devenea tot mai mare - Maier dispune atat de timpul, cat si de fondurile si de sustinerea necesara pentru a se dedica cercetarilor alchimice si descifrarii tainelor naturii in general si ale naturii umane si ale posibilitatilor fiintei umane de perfectionare, in special.

Dupa moartea imparatului Rudolf al II-lea, Maier si-a continuat studiile in domeniul ocultismului, dar a prins si gustul vietii de la curtile regale. Prin urmare, a petrecut un timp in Anglia, la curtea lui Iacob I, apoi in Germania, pe langa principele de Nassau, un alt mare protector al alchimistilor, chiar daca nu beneficia de puterea, bogatia si influenta lui Rudolf al II-lea.

Ca urmare a studiilor desfasurate incepand din primii ani ai secolului al XVI-lea, Maier publica, in 1617, Atalanta fugiens, lucrare de alchimie care cuprindea nu numai epigrame si discursuri, ci si imagini si cincizeci de compozitii muzicale, numite fugi.

In 1619, Michael Maier devenea medicul principelui Moritz von Hessel-Kassel, iar in 1620 isi stabilea resedinta la Magdeburg, unde a continuat sa practice medicina. Aici avea sa si inceteze din viata, in 1622, in varsta de numai 54 de ani, lasand in urma sa mai multe studii nepublicate.