TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ M. N. Kenin Lopsan

M.B. Kenin-Lopsan a absolvit Facultatea de Stiinte ale Orientului a Universitatii de Stat din Leningrad; este doctor in stiinte ale istoriei, scriitor, etnograf, fondator al organizatiei religioase a samanilor tuvini „Dungur”. Din 1966 este sef al sectiei de istorie a Muzeului national din Republica Tuva. Aici demersul sau exceptional consta in publicarea folclorului samanismului tuvin.

In 1987 publica la Novosibirsk monografia Magia samanilor din Tuva, in 1994 Etica traditionala a tuvinilor, in 1995 Algisuri ale samanilor din Tuva si alte articole si carti pe aceasta tema. La Sankt-Petersburg, a sustinut lucrarea de doctorat dedicata samanismului tuvin.

In noiembrie 1992 a fost creata societatea samanilor din Tuva „Dungur”-„Buben”, al carei presedinte a devenit Kenin-Lopsan. In 1993 si 2003, la Kizil, sub conducerea sa au avut loc seminariile samanilor si specialistilor in samanism. La primul Simpozion international privind studierea samanismului tuvin, Kenin-Lopsan a fost decorat cu medalia de aur a Fondului american de cercetare a samanismului, fiind declarat „Comoara vie a samanismului”