TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Vezi mai multe
produse din:

Vezi toate cărţile

Autor \ Liza Dalby

Raftul Cartepedia
AdaugăPreview Povestea doamnei Murasaki Povestea doamnei Murasaki Liza Dalby
În stoc
38,48 lei
-15%
45,28 lei
Preview Gheişele Gheişele Liza Dalby
Indisponibil

BIOGRAFIE

Liza Dalby s-a născut în 1950 şi este antropolog american specializat în cultura japoneză.

A vizitat pentru prima dată Japonia în timpul adolescenţei, când a trăit un an în mijlocul unei familii din Saga, pe Insula Kyushu, în extremitatea sudică a arhipelagului nipon. Asta se întâmpla pe la sfârşitul anilor 1960, când în Saga domnea încă o atmosferă destul de rurală — spre deosebire de agitaţia din Tokyo sau de rafinamentul din Kyoto — iar ea era prima (şi în acelaşi timp singura) studentă străină de la Universitatea Saga. În acea vreme, a luat lecţii de shamisen (instrument muzical asemănător cu o chitară), iar ulterior aceasta a fost veriga esenţială care a ajutat-o să stabilească legături cu lumea gheişelor.

La întoarcerea din Japonia, s-a înscris la Colegiul Swarthmore (aflat în apropiere de Philadelphia), pentru a studia antropologia — în special problemele umane interculturale. Experienţa niponă părea a fi premisa perfectă, aşa încât în vara primul an universitar a revenit în Japonia. A urmat atunci cursurile Universităţii Sophia din Tokyo.

Din nou în SUA, după ce a absolvit Swarthmore în 1972, a finalizat şi un masterat în 1974. Apoi şi-a continuat studiile, de această dată la şcoala de antropologie a Universităţii Stanford; iar pentru cercetările necesare lucrării de dizertaţie, a ales tema „Instituţia gheişelor în societatea japoneză modernă“.

În 1975, a plecat iar în Japonia — cu ajutorul unei burse Fulbright, menită să-i finanţeze cercetările pentru teza de doctorat. După şase luni de interviuri şi cercetări de natură istorică realizate în Pontocho (un areal celebru din Kyoto), gheişele din comunitatea locală i-au propus să devină ea însăşi gheişă. Intenţionase iniţial să studieze istoria, diferenţele regionale şi rolul social al acestora. Nu avusese în plan să devină gheişă, deşi până la urmă exact asta s-a întâmplat.

În 1978, şi-a obţinut doctoratul la Stanford, după care a început să predea la Universitatea Chicago. 

În 2004, a fost consultant pentru producătorii filmului Memoriile unei gheişe. Iar în anii care au urmat, a scris o serie de cărţi, în care şi-a prezentat o parte din experienţele trăite. Atunci când s-a hotărât să scrie lucrarea de faţă, dispunea de o perspectivă din interior, inedită şi realistă, asupra unui univers necunoscut publicului larg: lumea florilor şi a sălciilor. Cartea de faţă a fost ecranizată sub titlul American Geisha.

În prezent, locuieşte în Berkeley, California, este căsătorită şi are trei copii.