TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ U.G. Krishnamurti

 

Uppaluri Gopala Krishnamurti (n. 1918 - d. 2007), cunoscut ca U.G. Krishnamurti sau doar U.G., s-a nascut in orasul Machilipatnam din India, dar a crescut in orasul Gudivada.

Mama sa a murit la scurt timp dupa ce i-a dat nastere, iar U.G este lasat in grija bunicilor, care erau convinsi ca acesta era un yogabhrashta - o persoana care a fost foarte aproape de iluminare in viata precedenta. .

La sapte ani baiatul putea sa reproduca din memorie toate Upanisadele si multe alte texte sfinte ale Indiei, iar de la varsta de paisprezece ani practica yoga asiduu alaturi de Swami Sivananda. U.G ajunge sa atinga cele mai inalte experiente spirituale descrise in carti, inclusiv samadhi, dar isi da seama ca acestea erau produsul propriei minti, deci fara nicio valoare.

La varsta de 21 de ani a renuntat la yoga si s-a inscris la universitatea din Madras unde a studiat psihologia, mergand in acelasi timp la cursuri de stiinte si de filozofie. In aceasta perioada U. G credea ca toti invatatorii lumii, Buddha, Iisus, Sri Ramakrishna etc. s‑au amagit pe ei insisi si au amagit pe toata lumea; simtea o repulsie fata de toate lucrurile considerate sacre.

Pe acest fond dominat de scepticism are loc intalnirea cu inteleptul Ramana Maharshi, care i‑a readus lui U. G. setea de a cauta. Era primul care i-a spus ca acum putea avea moksha, numai ca el nu era in stare sa o ia. "Adevarata mea cautare abia acum incepe!" si‑a spus U.G siesi. Avea sa caute acea stare pana la varsta de 49 de ani.

In tot acest rastimp, a dus o viata aparent obisnuita; s-a casatorit la 25 de ani si a fost tatal a patru copii, doua fete si doi baieti. Timp de mai multi ani a ocupat functia de Secretar General al Societatii Teozofice (filiala din India), pentru care a fost si lector international.

Dupa multi ani petrecuti ratacind prin lumea larga, U.G traieste marele declic al vietii sale cand, in 1967, asista intamplator la o cuvantare a lui J. Krishnamurti despre starea omului liber. U.G realizeaza ca starea descrisa era tocmai starea in care se afla el insusi. Acest moment este urmat de o explozie launtrica care distruge continuitatea gandirii. U.G intra in moarte clinica si invie la scurt timp, explicatia sa fiind ca gandirea a cazut intr-un fagas natural si odata cu aceasta omul a cazut in starea sa naturala. Dupa aceasta experienta, o serie de schimbari au avut loc in metabolismul sau, dintre care cea mai ciudata este moartea clinica in care U.G intra aproape zilnic. Dupa 40 de ani pe care i-a petrecut calatorind si predicand peste tot in lume aceasta stare nou aflata, U.G s-a stins din viata in anul 2007, la 89 de ani.

 

Opera:

The Courage to Stand Alone: Conversations with U.G. Krishnamurti, 2001

The Mystique of Enlightenment: The Radical Ideas of U.G. Krishnamurti, 2002

Thought is Your Enemy: Conversations with U.G. Krishnamurti, 2002

Mind Is a Myth: Conversations with U.G. Krishnamurti, 2003

No Way Out: Conversations with U.G. Krishnamurti, 2005

The Natural State, In the words of U.G. Krishnamurti, 2005