TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ Julian Kornhauser
Vezi toate produsele

Vezi toate produsele

Julian Kornhauser (n. 1946), reprezentant de seamă al Noului Val, s-a remarcat încă din perioada anilor ʼ70-ʼ80, nu doar ca poet, ci ca autor al studiului Lumea neprezentată, scris împreună cu un alt cunoscut poet din aceeași generație, Adam Zagajewski, în care aduce critici şi acuze virulente la adresa poeziei de atunci, axate pe probleme estetice sau formale, neglijând complet realitatea din jur.

Absolvent al Facultăţii de Filologie Slavă al Universităţii din Cracovia (secţia de sârbo-croată), în anul 1970, a urcat toate treptele carierei universitare, devenind profesor şi şef de catedră. A scris peste zece volume de studii critice despre spaţiul iugoslav şi a tradus numeroşi poeţi aparţinând acestui spaţiu.

A primit mai multe premii, printre care: Premiul Fundaţiei Koscielski (1975), Premiul European Literar, Iugoslavia (1989), Crucea de Aur pentru merite cultural-profesionale (1999), Premiul Silesius pentru întreaga creaţie, Wroclaw (2016). Poezia lui a fost tradusă în engleză, germană, croată, sârbă, bulgară, olandeză, maghiară.