TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ Josef Straka
Vezi toate produsele

Vezi toate produsele

Josef Straka, poet, organizator de programe culturale, moderator, redactor de carte şi editor, s-a născut pe data de 1 decembrie 1972 în localitatea Jablonec nad Nisou (Republica Cehă).

A publicat două volume de poezie: Şi... alte timpuri (A... jiné časy, 1994) și De ce (Proč, 1995), precum şi alte patru, pe care le numeşte cărţi de texte poetico-prozaice: Hotel Bristol (2004), Oraşul Mons (Město Mons, 2005), Biserica în ceaţă (Kostel v mlze, 2008) şi Micile exiluri (Malé exily).

A urmat apoi, în anul 2016, volumul Poşircă diluată de Vltava (Dryák ředěný Vltavou), iar în 2018, o carte de proză poetică intitulată Ţară străină (Cizí země).

Scrie în numeroase reviste şi magazine culturale din Cehia şi din străinătate, textele sale fiind traduse în engleză, germană, polonă, sârbă, slovenă, olandeză, maghiară, română şi portugheză. A participat la festivaluri literare ceheşti şi internaţionale.

În 2013 i s-a organizat o seară individuală de autor la Ambasada Cehă din Berlin.

Josef Straka a lucrat din 2000 până în 2008 cu revista Weles, la care s-a întors în 2015. Din 2009 colaborează şi cu revista H_aluze iar din 2008 este implicat activ în organizarea şi moderarea de programe în cadrul Festivalului Internaţional „Zilele Poeziei” de la Praga. În 2013 a fost implicat în organizarea Târgului Internaţional de Carte „Lumea Cărţii” și din 2015 organizează şi moderează seri literare în cele mai respectate şi cunoscute cafenele şi cluburi de profil, biblioteci, librării pragheze.

În creaţia lui Josef Straka se reflectă pregătirea de psiholog a autorului şi preocuparea sa în direcţia psihologiei economic critice şi privind anumite aspecte ale calităţii vieţii şi ideii de lentoare. De asemenea, în aceste domenii desfăşoară şi o intensă activitate de conferenţiar.