TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ Janusz Korczak
Vezi toate produsele

Vezi toate produsele

Janusz Korczak a fost activist social, medic pediatru, pedagog, profesor şi scriitor. După ce şi-a făcut studiile la Universitatea din Varşovia, între 1905 şi 1912 a lucrat la Spitalul de Copii Berson&Bauman din capitala Poloniei, completându-şi educaţia profesională în Elveţia, Germania, Franţa şi Anglia. În 1912, a pus bazele unui orfelinat pentru copii evrei, cu un proiect inovator de mică societate auto-guvernabilă şi un program de cercetare pentru dezvoltarea psihologică şi existenţa socială a copiilor şi adolescenţilor găzduiţi acolo.

În 1919, a inaugurat la Pruszkow „Casa Noastră” pentru copii polonezi (mutată la Varşovia din 1928), care a funcţionat după aceleaşi principii. Între anii 1926 şi 1939, a publicat un periodic experimental pentru copii, Mały Przegląd (Revistuţa), iar în anii 1930 a colaborat la Radio Polonia, fiind cunoscut publicului ca „Bătrânul Doctor”.

În vara anului 1942, Korczak, împreună cu toţi angajaţii orfelinatului său şi cu toţi copiii aflaţi în grija lor, în jur de 200, au fost ucişi în lagărul de la Treblinka. Data exactă a morţii lor a rămas necunoscută. La Varşovia a fost ridicat un monument dedicat memoriei tuturor.