TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Vezi mai multe
produse din:

Autor \ Jan Neruda
Vezi toate produsele

Vezi toate produsele

Poet, prozator, întemeietorul publicisticii cehe moderne, creatorul foiletonului ca gen literar, Jan Neruda (1834–1891) s-a născut la Praga şi a fost un fiu devotat al oraşului. În tinereţe a studiat dreptul și filosofia, dar adevărata sa vocaţie a fost scrisul. A debutat ca ziarist în publicaţii de limbă germană din Praga, cunoscând consacrarea odată cu apariţia periodicelor în limba cehă, în plin­ă epocă de revendicare a identităţii culturale cehe. De-a lungul vieţii, Neruda a publicat peste două mii de articole, uneori ajungând chiar la cinci foiletoane pe săptămână; dato­rită lui, foiletoanele au devenit un fel de instituţie permanentă, semnul caracteristic al Pragăi cehe.
De-a lungul carierei sale, Neruda a rămas fidel genului scurt, care servea mai bine crezului său literar şi îi oferea mijloacele necesare pentru abordarea realismului critic.
Atât poezia, cât şi proza scurtă şi însemnările de călătorie ale lui Jan Neruda au fost traduse în limba română, cititorilor fiindu-le cunoscute volume precum Arabescuri, Călătoria, antologia de însemnări de călătorie De la Praga la Paris şi Ierusalim: tablouri din străinătate şi un volum de poezii.