TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Vezi mai multe
produse din:

Vezi toate cărţile

Autor \ Jan Guillou

Raftul Cartepedia

Jan Guillou

Vezi toate cărţile
AdaugăPreview Nașterea regatului Nașterea regatului Jan Guillou
În stoc
33,92 lei
-15%
39,9 lei

BIOGRAFIE

JJan Guillou (născut în 1944 la Södertälje, în Suedia) a devenit destul de repede un scriitor foarte popular şi o personalitate controversată a ţării sale. De foarte tânăr, a fost înscris de familie la internat; mediul violent de acolo îl marchează, iar mai târziu, când va deveni jurnalist, va denunţa sistemul de învăţământ de la internatul Solbacka. Studiază timp de doi ani dreptul, după care, în 1964, devine jurnalist. Primul său succes este chiar reportajul despre Solbacka; la câţiva ani după publicarea articolului, internatul va fi închis. 

În 1973, publică alături de un coleg al său, Peter Bratt, o serie de articole despre o organizaţie suedeză de spionaj care strângea informaţii despre cetăţeni, în scopuri politice. Articolele atrag atenţia şi se creează un scandal naţional cunoscut ca „afacerea IB“. Guillou şi Bratt sunt condamnaţi la 10 luni de închisoare pentru spionaj. Cinci luni mai târziu, scriitorul este eliberat, iar în 1975 publică un articol despre activitatea CIA în Suedia. 

Guillou debutează ca romancier în 1971, devenind aproape imediat cunoscut pentru romanele sale de spionaj şi pentru seriile de romane istorice. Pe la mijlocul anilor ’70, începe să publice seria de romane poliţiste (unsprezece volume, în total) al căror erou este Carl Hamilton, un conte suedez cu pregătire de Navy Seal şi cu foarte pronunţate convingeri de stânga, ceea ce-i face pe superiorii lui să-i dea numele de cod Le Coq Rouge. Seria de romane istorice despre Cruciade semnată de J. Guillou - Vagen till Jerusalem (Drumul spre Ierusalim), Tempelriddaren (Cavalerul Ordinului Templului) şi Riket vid vagens slut (Regatul de la capăt de drum) e una dintre cele mai cunoscute saga istorice din Suedia. În 1981 publică romanul autobiografic Ondskan (Răul), vândut în peste două milioane de exemplare numai în Suedia şi a cărui ecranizare este nominalizată în 2004 pentru Premiul Oscar. 

În ultimii ani, Guillou devine o personalitate mediatică foarte cunoscută, militând pentru drepturile arabilor din Irak şi prezentându-şi, de cele mai multe ori vehement, convingerile politice anti-americane. 

Jan Guillou se numără printre cei mai cunoscuţi scriitori suedezi contemporani. Cărţile sale s‑au vândut în Suedia în mai mult de zece milioane de exemplare şi sunt traduse în peste douăzeci de limbi. Este renumit în special pentru seria de romane de spionaj avându‑l ca protagonist pe Carl Hamilton şi pentru Trilogia cruciadelor. Mai multe dintre romanele sale, între care şi volumele trilogiei, au fost ecranizate în filme de mare succes.