TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Vezi mai multe
produse din:

Vezi toate cărţile

Autor \ Jacques De Voragine

Raftul Cartepedia

Jacques De Voragine

Vezi toate cărţile
AdaugăPreview Legenda Aurea. Viețile Apostolilor Legenda Aurea. Viețile Apostolilor Jacques De Voragine
În stoc
23,75 lei
-5%
25 lei

BIOGRAFIE

Autorul lucrării Legenda Aurea a fost unul dintre cei mai instruiți oameni ai vremii sale, dar și un sfânt. Viața să – dacă vreun savant și-ar da osteneală să o reconstituie în amănunt – ar îmbogăți cu un capitol prețios istoria gândirii religioase a secolului al XIII-lea; ca să nu mai spunem că celebra sa „compilație” merită să ocupe un loc de frunte printre cele mai emoționante vieți ale sfinților și apostolilor pe care le cunoaștem.

Preafericitul Jacques s-a născut în anul 1228, la Varagina, de unde și numele sau latinizat, Jacobus de Varagina. Când a împlinit șaisprezece ani, în 1244, a intrat în ordinul dominican. Rând pe rând novice, călugăr, profesor de teologie, apoi predicator, el întruchipa în ființă și în știință să moravuri atât de pure și o virtute atât de nestrămutata, încât și astăzi toate mănăstirile dominicane din nordul Italiei păstrează amintirea sfințeniei sale.

La vârstă de treizeci și cinci de ani, a fost ales staret al mănăstirii în care slujea. Apoi, în 1267, călugării i-au încredințat cârmuirea mânăstirilor din provincia Lombardia, funcție infinit mai obositoare și mai grea decât cea de staret, de care s-a achitat cu mare cinste vreme de optsprezece ani. în anul 1292 este numit arhiepiscop de Genova. în această funcție a adus pacea între cetățenii Genovei, căci în 1295 reușește un lucru incredibil, și anume împăcarea guelfilor și a ghibelinilor, confirmată printr-un act solemn.

Pe toată durată episcopatului sau, mergea personal să îngrijească bolnavii, pe străduțele mizere din port, având întotdeauna la el o lista cu dezmoșteniții sorții, „pe care-i vizită de dimineață până seară, vorbind cu ei cele mai mărunte lucruri care țineau de traiul zilnic”. Dăruia săracilor veniturile sale și cele ale bisericii în care predică. înainte de a muri, în 1298, a interzis să i se facă funeralii pompoase, preferând că banii care s-ar fi cheltuit astfel să meargă în buzunarele nevoiașilor. A cerut că trupul lui să nu fie inhumat în catedrală, alături de ceilalți episcopi, ci să fie depus în biserică mănăstirii unde fusese staret, lucru care s-a și întâmplat, fiind îngropat în stânga corului.

Ca și Legendă Aurea, predicile și discursurile religioase ale lui Jacques de Voragine, eliberate de întreagă lor încărcătură dogmatică, au o simplitate și o bonomie extrem de originale și sunt meșteșugit întocmite, pentru a merge la inimă oamenilor. Dar niciuna dintre celelalte lucrări ale sale nu a avut, în vremea lui, un succes comparabil cu uimitoarea să „culegere” de vieți ale sfinților pe care, încă de la apariția să, întreagă Europa a denumit-o Legenda Aurea (Legenda de aur).