TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ Huang Po

 

Huang Po (cunoscut in japoneza sub numele de Obaku Kuin) a fost discipolul lui Hui Hai si maestrul lui Rinzai, al carui nume este purtat pana in zilele noastre de una din cele doua scoli ale buddhismului zen. Huang Po si-a parasit din copilarie familia pentru a deveni calugar. Apoi, conform obiceiului epocii, a intreprins mai multe calatorii prin tara, vizitand manastiri si maestri in cautarea Caii. In cele din urma a ajuns la templul unde vietuia Hui Hai. Desi despre biografia lui nu ne-au parvenit decat putine date (data nasterii este necunoscuta, iar cea a mortii aproximativa), importanta lui in istoria Zenului a ramas considerabila.

Maestrul Dogen spunea despre el: "Huang Po a fost succesorul lui Hui Hai, dar si-a depasit atat maestrul, cat si pe toti ceilalti descendenti ai lui Ma-tsu. Invatatura lui Huang Po reprezinta transmisia autentica a tuturor Iluminatilor si a Patriarhilor numita "Comoara Ochiului Adevaratei Legi". El a fost de neegalat in epoca sa si singurul care a realizat esenta adevaratei dharma."

Din punct de vedere fizic, Huang Po era un urias: aproape doi metri, mainile duble fata de normal, o frunte proeminenta si un nas enorm. Educatia data de el era extrem de brutala: lovituri de baston, urlete si palme. El intorcea pe dos mintile discipolilor sai cu koan-uri de neinteles. Dar singura lucrare pe care a lasat-o, intitulata Mintea Universala, degaja subtilitatea unui discurs asupra inexprimabilului si amprenta unei invataturi cu o infinitate de semnificatii.

In timpul vietii sale, a avut loc marea persecutie a buddhismului, cand numeroase temple au fost arse si zeci de mii de calugari condamnati. In mod paradoxal, multumita prefectului imparatului, discutiile si predicile lui Huang Po au putut fi transmise posteritatii. Functionarul respectiv se intalnea in secret cu maestrul, ii primea educatia si ii nota invatatura, pe care a publicat-o dupa moartea lui.

*

Hui Hai ii povestea odata lui Huang Po relatia sa cu propriul sau maestru, Ma-tsu: "Ma mustra cu o voce atat de puternica, incat odata era sa-mi plesneasca timpanul."

Auzind aceste cuvinte, Huang Po a realizat Calea. Hui Hai l-a intrebat: "Esti tu in stare sa devii mostenitorul lui Ma-tsu?", la care Huang Po a raspuns: "Il cunosc dupa nume, dar nu l-am vazut niciodata. Daca as deveni succesorul sau, eu insumi mi-as pierde urmasii."

Acest raspuns al lui Huang Po nu poate fi sesizat de mintea obisnuita a omului. A intelege fara a te confrunta cu un nume inseamna a primi mostenirea tuturor Iluminatilor si a Patriarhilor in fiece clipa a trecutului, prezentului si viitorului. Aceasta exprima constiinta noastra in zazen si intoarcerea la conditia normala absoluta a fiintei umane. "A gasi acest om de negasit este cu neputinta", spune Huang Po, "caci nu exista nimeni altcineva in afara de el. El este una cu toti Iluminatii si Patriarhii si formeaza cu ei o unitate pura si lipsita de confuzie."

Intrebat asupra Caii si mijlocelor de a o realiza, Huang Po a spus:

"Iata singura mea dorinta: intelegeti dharma Mintii Universale. Dar aflati ca in aceasta dharma nu exista nici o categorie care ar putea fi numita "intelegere" sau "ignoranta". Din timpurile cele mai indepartate, numai cativa au fost in stare sa sesizeze aceasta invatatura; despre ei se zice ca s-au dat uitarii pe ei insisi. Oamenii obisnuiti pot intelege doar cand simturile lor sunt in raport cu un obiect, cu o situatie, cu un text, cu o invatatura, sau cu un cuvant. Ei sunt ca niste papusi. Numai cand nu veti mai gandi tot timpul asupra unui nume sau a unei particularitati, va veti putea contopi cu intreg universul."