TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Vezi mai multe
produse din:

Vezi toate cărţile

Autor \ Hermes Trismegistos

Raftul Cartepedia

Hermes Trismegistos

Vezi toate cărţile
Preview Corpus Hermeticum Corpus Hermeticum Hermes Trismegistos
Indisponibil
Preview Tabula Smaragdina Tabula Smaragdina Hermes Trismegistos
Indisponibil

BIOGRAFIE

Inca din secolul al IV-lea i. H., grecii il desemnau pe zeul egiptean Thot cu numele atat de sugestiv si plin de semnificatii de Hermes Trismegistos. Epitetul Trismegistos ("cel de trei ori mare") atribuit lui Hermes este de origine relativ tarzie si nu se intalneste la nici un autor anterior celui de al doilea secol crestin. El a aparut, cel mai probabil, din formele mai vechi derivate de greci din surse egiptene originale. Numele Hermes pare sa fi fost considerat in cursul secolului al III-lea d.H. si al urmatoarelor un pseudonim convenabil pentru a fi pus in fruntea numeroaselor scrieri sincretice in care se cauta imbinarea filozofiei neoplatonice cu iudaismul lui Philon si cu doctrina kabbalista, pentru a oferi astfel o alternativa credibila la crestinism.

Hermes era numit de catre egipteni Tat, Taut, Thot. Thot era sfetnicul si prietenul lui Osiris. El a imbogatit limba, a inventat literele, a instituit rituri religioase, a transmis oamenilor numeroase cunostinte filozofice, i-a initiat in astronomie, muzica si alte arte. Multi sunt de parere ca acest Thot sau Hermes a trait cu mult inainte de Moise. Unii au mers pana intr-acolo incat l-au identificat cu Adam, in timp ce aproape toti istoriografii, inconjurand de mister personajul si faptele sale, i-au atribuit puteri magice, daca nu chiar inventarea magiei.

Se spune ca ceva mai tarziu a trait un alt Thot sau Hermes. Era la fel de venerat ca primul si indeosebi acestuia ii era asociat numele de Trismegistos. Dupa parerea lui Manethon, el este cel care a tradus caracterele sacre ale primului Hermes gravate pe tablele de piatra si le-a explicat intr-o seama de carti pastrate in templele egiptene. Acelasi autor il numeste "fiul lui Agathodaemon [Daimonul cel bun]", si adauga faptul ca lui i se datoreaza atat restaurarea intelepciunii lasate mostenire de primul Hermes cat si renasterea, la egipteni, a geometriei, aritmeticii si artelor, dupa ce mult timp fusesera pierdute sau neglijate.